close
Shell-Gazprom stratégiai partnerség
Egyéb - Gáz

Shell-Gazprom stratégiai partnerség

Újabb hír okozhat némi csalódottságot azoknak, akik úgy gondolták, az orosz-ukrán konfliktus miatt, Oroszország lassanként végleg elszigetelődik a világ, de főleg az európai piacoktól. A Gazprom stratégiai szövetséget épít a Shell-el, ami egyebek meleltt új paicokhoz enged hozzéférést az orosz társaság számára. A Reutersnek Alekszej Miller, a Gazprom első embere beszélt a megállapodás részleteiről, egyebek meleltt arról, hogy a Shell-el, az OMV-vel és az E.ON-nal közösen, két újabb ággal bővítik az Északi-Áramlat gázvezetéket, amelyeken keresztül 55 milliárd köbméternyi földgáz érkezik majd Németországba.

A csővezetéki összeköttetés bővítése mellett szó van egy a Shell-el közös LNG cseppfolyósító terminal éíptéséről is a Szahalin szigeten, mintegy 20 millirád dolláros költséggel – derül ki a Reuters beszámolójából.

Miller egy szentpétervári befektetői fórumon megjegyezte, ehhez hasonló súlyú megállapodást legfeljebb öt, de inkább tízévente kötnek. A hírügynökség beszámolójában megjegyzi, a Holland-brit olajtársaság és az orosz gázipari cég megállapodása meglehetősen vakmerő lépésnek tűnhet az Oroszországgal szembeni amerikai és uniós szankciók közepette. Ugyanakkor része annak a nyilvánvaló harcnak,a melyet a Gazprom a komoly túlkínálattal terhelt gázpiaci pozícióinak megőrzése érdekében folytat. A legtöbb partnerünk regionális szereplőnek tekinti magát, a Shell viszont globális játékos, és ahogyan fejlődik a globális gázpiac, mi globális stratégiai partnereket keresünk – jelezte Miller a Reutersnek. Hozzátette, miután a Shell 70 milliárd dollárért és adósságainak átvállalásával felvásárolta a British Gas-t (BG), csak méginkább ígértessé tette a szövetséget a hollland-brit olajtársasággal. Ugyanakkor némi időre van szükség – ismerte el Miller -, amíg a megállapodás materializálódik, egyebek meleltt a Shell-nek birtokba kell venni a BG-t. A Reuters jelzi, ehhez a Shellnek szüksége van még a Brazil, az Ausztrál és a Kínai versenyhatóságok jóváhagyására.

Arra a kérdésre, hogy vajon mi győzte meg a Shellt a Gazprommal való együttműködésről, iközben számos nyugat-európai társaság igyekszik távoltartani magát Oroszországtól, Milelr azt válaszolta az üzleti érdek ebben az esetben legyőzte a politikát.