close
A magyar áramtőzsde a Deutsche Börse kereskedési rendszerét választotta
Áram - Egyéb

A magyar áramtőzsde a Deutsche Börse kereskedési rendszerét választotta

A magyar áramtőzsde a Deutsche Börse M7 kereskedési rendszerével valósítja meg a helyi napon belüli kereskedést a HUPX Zrt. és a Deutsche Börse AG együttműködési megállapodása alapján – tájékoztatta a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. az MTI-t.

A HUPX egyebek között másnapi aukciós piacot is üzemeltet a cseh, szlovák és román piacokkal összekapcsolva, valamint folyamatos villamosenergia-kereskedést biztosít a hosszú távú fizikai szállítású termékek piacán.
A kiválasztott M7 kereskedési rendszer egy Európában széles körben alkalmazott informatikai megoldáson alapul, amely elektronikus felületen hozza össze a vevőket és eladókat.
A hazai szervezett napon belüli villamosenergia-piac kereskedelmi rendszerének kiválasztása fontos lépés az európai uniós célmodell megvalósítása érdekében elindított piacfejlesztési feladatok között – szögezi le a közlemény Bertalan Zsoltot, a HUPX Zrt. vezérigazgatóját idézve. A cégvezető hangsúlyozta, hogy szolgáltatások bővítésével szeretnének tagjaik és jövőbeni üzleti partnereik elvárásainak is megfelelni.
Az európai egységes, belső villamosenergia-piac kialakítása megköveteli a szervezett napon belüli villamosenergia-piacok kialakítását és jövőbeli összekapcsolását is. A napon belüli piac megvalósításának, bevezetésének elsődleges célja, hogy az Európai Unió által megfogalmazott irányelvek megvalósítását támogassa, továbbá szervezett piacteret biztosítson a napon belüli ügyféligények teljesítésére – emeli ki a HUPX közleménye.
Rámutatnak: a napon belüli piac számos esetben hasznos megoldást nyújthat nem tervezett üzemszünetekből, karbantartásokból, a megújuló energiatermelés változékonyságából, illetve egyéb okokból eredő pontatlan piaci előrejelzések esetén.
A HUPX meghívásos pályázaton keresett olyan lehetséges szolgáltatókat, amelyek több éves tapasztalattal rendelkeznek az ilyen típusú rendszerek kialakításában és működtetésében. Ennek eredményeként választották ki a Deutsche Börse AG-t – áll a közleményben.