close
Saját fűtőelem-tárolót épít Ukrajna
Atom - Egyéb

Saját fűtőelem-tárolót épít Ukrajna

Ukrajnában elkezdődött a központi tároló építése a csernobili lezárt zónában az orosz VVER blokkok kiégett fűtőelemei számára, közölte az atomerőműveket üzemeltető Energoatom.

Az Energoatom nyilatkozata szerint Ukrajnában atomerőművekben termelik a villamos energia körülbelül 50%-át, és „a kiégett fűtőelemek hosszú távú és biztonságos tárolása az energiaszektor egyik kiemelt stratégiai területe”.

Az építkezés a tervek szerint 2017 végére fejeződhet be. A létesítmény az ország négy atomerőművéből háromnak a kiégett fűtőelemeit fogadhatja. A Hmelnyickij atomerőműben két üzemelő és két építés alatt álló blokk van, míg Rovnóban négy, a Dél-ukrán erőműben három blokk üzemel. A negyedik üzemelő ukrán atomerőműnek, a hatblokkos Zaporizsjének saját kiégettüzemanyag-tárolója van, amely 2001 óta üzemel. Ukrajna mind a tizenöt üzemelő atomerőművi blokkja orosz VVER típusú reaktorral működik.

Az ukrán kormány 2012-ben döntött a tároló megépítéséről, de az Energoatom közlése szerint eddig nem sikerült megszerezniük az összesen 45,2 hektáros területet. 2009-ben a kormány 36 hónapra becsülte a létesítmény építési idejét, és 1,2 milliárd hrivnyára (77 millió euróra) a költségeket.

Az Energoatom szerint a létesítmény elkészülte jelentősen csökkenteni fogja Ukrajna kiégett üzemanyagokkal kapcsolatos költségeit, jelenleg ugyanis Oroszországba szállítják vissza ideiglenes tárolásra és feldolgozásra a használt fűtőelemeket.

Az Energoatom és az amerikai Holtec International 2014 júliusában megállapodást írt alá a tároló építéséről. Az Energoatom közölte, a szerződés a 2005-ban aláírt megállapodás folytatása. Annak a szerződésnek a végrehajtása a bírósági döntések és a kisajátítások elhúzódása miatt lassan haladt.

Forrás: NucNet