close
Románia önellátóvá válhat
Egyéb - Gáz

Románia önellátóvá válhat

Az OMV-Petrom azon dolgozik, hogy a fekete-tengeri lelőhelyeit minél előbb termőre fogja. Bár szeretne a vállalat a térség vezető gázexportőre maradni, a romániai belföldi igények kielégítése az elsődleges, jelentette ki Gerhard Roiss vezérigazgató.

Az OMV készen áll fejlesztéseket végrehajtani annak érdekében, hogy az OMV Petrom továbbra is Románia és a Fekete-tenger legfontosabb földgázexportőre maradjon. Elsősorban a tengeri Neptun-blokkhoz fűz nagy reményeket az osztrák olajtársaság elnöke, Gerhard Roiss, de a vegyesvállalat ukrajnai és bulgáriai engedélyekkel is rendelkezik, hangzott el egy, a napokban tartott sajtótájékoztatón.

A Petrom és az amerikai ExxonMobil még februárban jelentette be, hogy nagyobb gázlelőhelyet talált a Fekete-tengeren. Az előzetes becslések szerint akár 42-48 milliárd köbméter földgáz hozható fel a mezőről, ez pedig Románia éves fogyasztásának három-hatszorosa. Ukrajnához és Bulgáriához tartozó felségvizeken is vásárolt engedélyeket az osztrák vállalat. Ezeket szintén jó lehetőségeknek tartja Roiss, hiszen ahogyan fogalmazott, különben nem fektettek volna ott be.

Az ágazat képviselői az évtized végére várják a szóban forgó területeken a kereskedelmi termelés elindulását, ezt követően pedig Románia önellátóvá válhat földgázból. Addigra az ország energiamixe is átalakul, jóval nagyobb részt fog kivenni a tisztább energiahordozó, így az energiaellátásban mind nagyobb szerepe lesz a függetlenségnek. Bár a gáz exportja is szóba jött, Roiss kiemelte, elsősorban a romániai belföldi igényeket tartják számon. “Felelősségteljes vállalat vagyunk, amely Romániában született meg és a társadalmi igényeknek megfelelően viselkedik. Csak akkor exportálunk gázt, ha Románia szükségleteit kielégítettük”, jelentette ki Roiss.

A vezérigazgató arról nem nyilatkozott, hogyan érintik a céget a tervezett, gázra és villamosáramra kivetendő speciális adók. Jelenleg 3,5 és 13 százalékos termelési adó sújtja ezt a két szektort, az OMV Petromot a szerződés szerint 2014 végéig. Ez év elejétől viszont a kormány külön adót vetne ki a rendkívüli bevételekre, jövő év közepétől pedig egy teljesen új adószabályozást szeretne bevezetni e két szektorban.