close
Rekord olcsó az amerikai gáz
Egyéb - Gáz

Rekord olcsó az amerikai gáz

Gondban van az észak-amerikai nemhagyományos gázipar, az enyhe időjárás miatt felhalmozódott készletek olyannyira lenyomták az árakat, hogy már nem éri meg termelni. A gáztárolók a kapacitásuk teljes kihasználtsága felé tartanak, a kutak száma tíz éve nem volt ilyen csekély.

A nyár folyamán is alacsony marad a gáz ára az Egyesült Államokban, mivel a belföldi kínálat továbbra is túlszárnyalja a keresletet. Ennek másik hatása az, hogy új kutakat sem fúrnak a vállalatok, mondta a Southwestern Energy vezérigazgatója, Steven Mueller a napokban. Szerdán valamivel 2 dollár alá esett egymillió brit hőegység (British thermal unit, BTU, körülbelül 293 kilowattóra) energia előállításához szükséges gázmennyiség) ára, ezzel 10 éves negatív rekord dőlt meg.

Az enyhe időjárás miatt csökkent a fogyasztás, ezért a vállalatok minden eddiginél nagyobb hányadát használták ki a gáztárolók kapacitásának, a termelőknek pedig ilyen alacsony ár mellett nem éri meg a felhozatal folytatása. Négy dollár/egymilliió BTU-s árnál talán folytatható a gazdaságos termelés, latolgatta a továbbiakat Muller a Reuters hírügynökség kérdésére egy new yorki konferencián.

Az elmúlt években a nemhagyományos gáz termelése az Egyesült Államokban szárnyakat kapott és lenyomta az árakat, ám az idei, különösen enyhe tél gondokat okoz a szektornak. Ennek következtében a Southwestern és számos más vállalat csökkentette kiadásait és termelési aktivitását, a gázárak pedig várhatóan hasonló módon alakulnak továbbra is. A működő kutak száma szintén tíz éves negatív rekordot ért el idén, sőt, egyes vállalatok el is fojtották a működő kútjaikat.

Kaliforniában a jelenlegi nehéz gazdasági környezet mellé egy szigorító szabály is társulhat hamarosan. A héten az állam szenátorai elfogadták azt a tervezetet, amely szerint az olaj- és gázvállalatoknak harminc napon belül értesíteniük kell a műveleti terület közelében lévő földek tulajdonosait, amennyiben mélységi repesztéses technológiát alkalmaznának. A javaslatot még magasabb szinten is el kell fogadtatni, célja pedig nem a technológia betiltása, hanem az arról való adatgyűjtés és az átláthatóság segítése, fogalmazott az ötlet egyik megfogalmazója.