close
Párizs lelkesedik az energiaunióért, Berlin már nem annyira
Egyéb - Gáz

Párizs lelkesedik az energiaunióért, Berlin már nem annyira

A francia kormány támogatja Donald Tusk lengyel kormányfő elképzeléseit az energiaunió megteremtéséről, Berlin viszont tartózkodóan fogadta az ötletet az orosz gázmonopólium megtörésére.

Francois Hollande francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök együtt mutatta be csütörtökön Párizsban az európai energiaunióról szóló hatpontos közös javaslatát, amelyet a témáról júniusban rendezendő brüsszeli csúcstalálkozón vitatnak meg az uniós állam- és kormányfők.
“Európának függetlenebbnek, koherensebbnek és szolidárisabbnak kell lennie az energiapolitikájában” – mondta a francia államfő a lengyel kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában, utalva egyes uniós országoknak az orosz gáztól való függőségére.

Tartózkodóan fogadta a német kormány Donald Tusk lengyel miniszterelnök javaslatát, miszerint az európai energiaunió kialakításával kell megtörni az orosz gázmonopóliumot, az első reakciók szerint Berlin kételkedik abban, hogy az elképzelés összeegyeztethető a piacgazdaság elveivel.

Steffen Seibert német kormányfő szerdai tájékoztatóján azt mondta, hogy a német vezetés megvizsgálja a javaslatot, amelyről Angela Merkel kancellár és a lengyel miniszterelnök pénteki berlini találkozóján is tárgyalnak majd. Az ellátásbiztonság Németország számára is fontos kérdés, ugyanakkor “az is világos, hogy a megoldást a piacgazdasági keretek között kell megtalálni” – tette hozzá a kormányszóvivő.

Határozottabban fogalmazott a gazdasági minisztérium egy szóvivője, aki a Handelsblatt című üzleti lapnak azt mondta: “piacgazdasági rendszerünk alapja a verseny a gazdasági szereplők között”, a földgáz közös beszerzésére szervezett uniós együttműködés lengyel elképzelése viszont “egy másik modellt” követ.

Mint azt korábban közöltük, Donald Tusk szerint a túlzott függés az orosz gáztól gyengíti Európát, amire az a megoldás, ha a monopolhelyzetben lévő Oroszországgal egy egységes uniós testület tárgyal és dönt a földgázvásárlásról, és létrejön az energiaunió.