close
Őszre már országos lesz az ENKSZ gázellátása
Egyéb - Gáz

Őszre már országos lesz az ENKSZ gázellátása

Őszre a nemzeti közművek biztosítja az egész ország gázellátását, a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ idén október elsejétől látja el a TIGÁZ lakossági földgázfogyasztóit, a fogyasztóknak a szolgáltató váltással kapcsolatban nincsen teendőjük – közölte az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ Zrt.) csütörtökön.

A FŐGÁZ az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztókat szeptemberben levélben tájékoztatja a szolgáltató váltás folyamatáról. A fogyasztók a TIGÁZ-tól végszámlát fognak kapni. Amennyiben egy felhasználási hely a TIGÁZ-tól tartozás miatt kikapcsolt felhasználási helyként kerül át a FŐGÁZ-hoz, a felhasználó akkor kérheti majd a visszakapcsolást, ha a TIGÁZ-nál rendezte a tartozást – közölték.
A közlemény emlékeztet: a TIGÁZ és a FŐGÁZ már idén tavasszal megkezdte az előre fizetős mérővel rendelkező fogyasztók átszerződtetését. A fogyasztók és a FŐGÁZ között a törvényi előírás alapján határozatlan időre földgáz egyetemes szolgáltatási szerződés jön létre, így a fogyasztóknak nincsen teendőjük, a felhasználási helyek automatikusan a FŐGÁZ ellátásába kerülnek. Külön szolgáltatási szerződést nem szükséges kötni, és a csoportos beszedési megbízások is át fognak kerülni a TIGÁZ-tól a FŐGÁZ-hoz – írták.
Az ENKSZ irányítása alatt a nemzeti közművek és benne a FŐGÁZ felkészült valamennyi lakossági fogyasztó, azaz 3,4 millió fogyasztási hely biztonságos és folyamatos ellátására. Az elmúlt időszakban a belső rendszereiket fejlesztették és az online ügyfélszolgálati oldalukat is megújították és új kényelmi szolgáltatásokat vezettek be – ismertette a közlemény szerint Horváth Péter János, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, a FŐGÁZ Zrt. elnöke.
A területileg illetékes elosztó társaság változatlan marad, így a szolgáltató váltás kapcsán nincs szükség mérőcserére vagy más műszaki beavatkozásra, a mérő leolvasási menetrend és gyakoriság sem változik. Műszaki problémákat továbbra is a megszokott elérhetőségeken lehet bejelenteni és a földgáz ára sem fog változni.
A FŐGÁZ a jogszabályi előírások alapján az átvételben érintett ügyfelek valamennyi olyan adatát megkapja a TIGÁZ-tól, amely szükséges a szerződés létrejöttéhez és a megfelelő számlázáshoz. A TIGÁZ-nál online ügyfélszolgálatot használó fogyasztók könnyített módon tudnak majd regisztrálni a FŐGÁZ online ügyfélszolgálati oldalára és ez lehetőséget biztosít arra is, hogy azonnal az egyszerű, környezetbarát e-gázszámlát válasszák. A fogyasztók a FŐGÁZ-tól novemberben fogják megkapni az első számlát, mérőállás diktálásra október végétől lesz lehetőség – közölte az ENKSZ.