close
Mobil energetikai rendszert fejleszt az ABB
Egyéb - Hír - Világ - Hír - Megújuló

Mobil energetikai rendszert fejleszt az ABB

Az ABB teljes körű automatizálási megoldást szállít a világ első hordozható, napenergiára és dízel-/gázmotoros energiatermelésre alapozott mikrogridjéhez. A moduláris hibrid energetikai rendszert úgy alakították ki, hogy távoli, elszigetelt területeken élő energiafogyasztók igényei függvényében gyorsan lehessen telepíteni, lebontani és áttelepíteni új helyszínekre.

141 kilowatt maximális teljesítményű fotovoltaikus erőműre épülő kísérleti rendszert az ausztráliai Queensland állam egyik távoli, az építőmunkások szálláshelyéül szolgáló falujában telepítették sikeresen. A rendszer gyárból szállított elemeit egy hét alatt kicsomagolták és beüzemelték a gyártól 1000 kilométerre található faluban. A rendszer 4 db meglévő dízel generátor energiatermelését egészítette ki, illetve a későbbiekben hozzájárult a dízelolaj-fogyasztás csökkentéséhez. A rendszert, aminek működését az ABB felhőalapú, távoli monitoring rendszerével felügyelték, hat hónap után kevesebb mint 170 munkaóra ráfordítással leszerelték, összepakolták, majd egy új helyszínen ismét telepítették.

A hibrid mikrogrid energetikai rendszerek különösen azoknak a fogyasztóknak kínálnak előnyöket, akik a villamosenergia-hálózatra nem csatlakozó területeken élnek. A rendszer előnyei közé sorolható, hogy csökkenti a függést a dízel-/gázmotoros generátoroktól, amelyek fenntartása költséges, az üzemanyagukat – aminek ára változékony – a helyszínre kell szállítani. Ezzel szemben a villamosenergia-hálózatra nem csatlakozó területeken a nap- és szélerőművekben termelt energia már ma olcsóbb, mint a dízel vagy a gáz. A nevezett erőművek tartalékrendszerrel vagy tárolási megoldással történő kombinálása a távoli területeken működő vállalkozások, illetve azt ott élő közösségek számára is kézzel fogható közelségbe hozhatja az energiafüggetlenség megteremtését.

Néhány helyen már a bányászatban is kezdik felismerni, hogy a helyszíni, fosszilis üzemanyagra alapozott energiatermelés megújuló energiával való kiváltásával csökkenteni lehet az üzemeltetési költségeket, illetve javítani lehet az energiabiztonságot és a termelékenységet.

A napelemmodulokból, hagyományos dízel-/gázmotoros áramfejlesztő generátorokból és opcionális energiatároló rendszerből felépülő hordozható hibrid erőmű nagy előnye, hogy a felhasználók anélkül élvezhetik a megújuló napenergia előnyeit, hogy el kellene köteleződniük egy állandó kiépítésű, hagyományos naperőmű megépítése mellett.

A SunSHIFT fejlesztését és értékesítését az egyesült királyságbeli központtal működő, multinacionális, tervezésére és építésre szakosodott cég, a Laing O’Rourke végzi, együttműködésben az „Australian Renewble Energy Agency”-vel. A SunSHIFT egy moduláris rendszer lesz, amelyet előregyártott, konténerméretű modulok formájában szállítanak majd a szerelés helyszínére. A megoldás lehetővé teszi, hogy a vállalkozók a kiválasztott helyen gyorsan kiépítsék az erőművet, majd később, ha szükséges, gyorsan leszereljék, és áttelepítsék új helyszínre.


A rendszer üzemének irányítását az ABB osztott vezérlőrendszere, a Microgrid Plus System végzi, amely az erőmű minden komponensét képes integrálni.  A Microgrid Plus System kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy összehangolja a hibrid erőművek üzemelését, illetve a megújuló forrásokra alapozott energiatermelést stabilizálja és beintegrálja a mikrogrid rendszerekbe. 

Az ABB által szállított vezérlő központok és inverterek előhuzalozott csatlakozásai lehetővé teszik a rendszer gyors kiépítést és leszerelését. A Microgrid Plus Systems osztott és moduláris kialakítása biztosítja, hogy a vezérlés jövőbeni korszerűsítését könnyen és kockázatmentesen végre lehessen hajtani.  A beszállítók kiválasztásakor az is az ABB mellett szólt, hogy a rendszer kapacitása könnyen bővíthető, ill. az ABB megoldása tökéletesen megfelelt a modularitásra vonatkozó követelményeknek. Az ABB szállításának terjedelmébe más berendezések is tartoznak, így pl. napelemes inverterek, vezérlők, távoli elérésű routerek és Ethernet-kapcsolók.  

A hasonló megoldásra épülő hordozható hibrid rendszerek lehetőséget kínálnak rá, hogy gazdaságilag életképes, megújuló energiára alapozott alternatív energiaellátást biztosítsanak a távoli, az energiahálózatra nem csatlakozó ipari vállalatok és lakóközösségek számára, de hasznos, bevethető megoldást kínálnak vészhelyzetek esetén is, így pl. katasztrófa-elhárításban.