close
Még nincs döntés az atomerőműről
Atom - Egyéb

Még nincs döntés az atomerőműről

Váratlanul elhalasztotta a döntést a brit kormány a Délnyugat-Angliába tervezett új atomerőmű felépítéséről.

A Hinkley Point nukleáris létesítmény 18 milliárd fontos (6700 milliárd forintos) költségvetésű bővítési beruházása már most is többévi késésben van: az eredeti átadási határidő 2017 volt, de a fő kivitelező és többségi tulajdonos francia EDF energiaipari csoport finanszírozási problémái miatt már tavaly 2023-ra tették át a határidőt. Az EDF egy 3200 megawattos egységet építene, két reaktorral. Az erőmű az éves brit áramszükséglet 7 százalékát termelné meg; ez hatmillió háztartás áramellátására lenne elegendő.

Az EDF igazgatótanácsa csütörtökön hagyta jóvá a beruházás folytatásának finanszírozását, és a szerződéseket pénteken írták volna alá Londonban, de a brit kormány teljesen váratlanul bejelentette, hogy ősz elejére halasztja a döntést a beruházás folytatásáról.

A Downing Street részletes indoklást nem adott, de az erőmű térségének alsóházi képviselője pénteken egyenes utalást tett arra, hogy Theresa May miniszterelnök, aki két hete vette át a kormányfői tisztséget David Camerontól, személyesen kíván dönteni a kérdésben. Ian Liddell-Grainger a BBC televíziónak kijelentette: Theresa May “mindent áttekint”, és meg akar győződni arról, hogy a beruházás folytatása jelenti-e a helyes döntést.