close
Nőtt az unió CO2 kibocsátása 2003-ban
Áram - Egyéb - Emisszió

Nőtt az unió CO2 kibocsátása 2003-ban

Az európai közösség országainak széndioxid kibocsátása 1,3 százalékkal nőtt 2003-ban, az EU környezetvédelmi ügynökségének legfrissebb jelentése szerint, az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint a CO2 kibocsátás növekedésért alapvetően a széntüzelésű erőművek felelősek. Környezetvédők pedig komoly nyomást gyakorolnak Brüsszelre, hogy tegyen erőfeszítéseket a kiotói vállalások teljesítése érdekében. A közösség országai az egyezményben azt vállalták, hogy 2012-re az 1990-es szinthez képest 8 százalékos csökkentést produkálnak. A tizenötök 1990-hez képest 1,7 százalékkal tudták eddig mérsékelni a CO2 kibocsátásukat.

A koppenhágai központi környezetvédelmi ügynökség adatai szerint 2003-ban a tizenötök CO2 kibocsátása 53 millió tonna volt. A csatlakozó országok pedig az EEA szerint 1,5 százalékkal növelték a közösség összes kibocsátását.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.