close
Nincs új időpont a Yucca-hegyi tároló megnyitására
Atom - Egyéb

Nincs új időpont a Yucca-hegyi tároló megnyitására

NyilvĂĄnos ĂŠrtĂŠkelĂŠsre kĂśzzĂŠtettĂŠk azokat a dokumentumokat, melyek azt javasoljĂĄk, ne jelĂśljenek meg időpontot a Yucca-hegyi radioaktĂ­vhulladĂŠk-tĂĄrolĂł ĂźzembehelyezĂŠsĂŠre. Az amerikai nukleĂĄris hatĂłsĂĄg, az NRC (Nuclear Regulatory Commission), azt kĂśzĂślte, hogy a javasolt mĂłdosĂ­tĂĄsok cĂŠlja, hogy hatĂŠkonyabbĂĄ tegye a hatĂłsĂĄg munkĂĄjĂĄt az Ăşj atomerőművekre benyĂşjtott engedĂŠlykĂŠrelmek elbĂ­rĂĄlĂĄsĂĄban.

A radioaktĂ­v hulladĂŠkkal kapcsolatos ĂŠszrevĂŠteleket 1984-ben tettĂŠk előszĂśr kĂśzzĂŠ, 1990-ben felĂźlvizsgĂĄltĂĄk azokat, illetve ismĂŠt 1999-ben. Ezek szerint az NRC bĂ­zik benne, hogy a 21. szĂĄzad első negyedĂŠben megnyĂ­lhat egy geolĂłgiai hulladĂŠktĂĄrolĂł, ĂŠs hogy a kiĂŠgett Ăźzemanyag ĂĄtmeneti tĂĄrolĂĄsa biztonsĂĄgosan megoldhatĂł legalĂĄbb harminc ĂŠvvel azon tĂşl, hogy az adott reaktor Ăźzemideje lejĂĄrt, beleĂŠrtve az engedĂŠlyezett Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄst is.

Az NRC azt kĂśzĂślte 2008. oktĂłber 8-ĂĄn, hogy a javasolt mĂłdosĂ­tĂĄsok Ăşgy fogalmaznak majd, hogy “a tĂĄrolĂł vĂĄrhatĂłan 50-60 ĂŠvvel belĂźl elĂŠrhető lesz azutĂĄn, hogy az Ăśsszes Ăźzemelő reaktor engedĂŠlye lejĂĄr”, illetve, hogy bĂĄrmely reaktorban keletkezett kiĂŠgett Ăźzemanyag biztonsĂĄgosan tĂĄrolhatĂł lesz legalĂĄbb a reaktor leĂĄllĂĄsĂĄt kĂśvető 60 ĂŠvig.

Az NRC azzal kapcsolatban is vĂĄr ĂŠszrevĂŠteleket, hogy egyĂĄltalĂĄn hatĂĄrozzanak-e meg időintervallumot a tĂĄrolĂł elkĂŠszĂźltĂŠre vonatkozĂłan. HangsĂşlyoztĂĄk: az, hogy a 2025-Ăśs cĂŠldĂĄtumot kivennĂŠk a dokumentumokbĂłl, nem azt jelenti, hogy nem bĂ­znak abban, hogy addigra elkĂŠszĂźlne a tĂĄrolĂł, viszont tĂŠnylegesen csak akkor lĂŠtesĂźlhet tĂĄrolĂł, ha a hatĂłsĂĄg az Ăśsszes, erre vonatkozĂł kĂŠrelmet jĂłvĂĄhagyta. Ehhez viszont meg kell vĂĄrni az NRC szakembereinek ĂŠrtĂŠkelĂŠsĂŠt, ĂŠs hogy ennek ĂŠrtelmĂŠben milyen tovĂĄbbi lĂŠpĂŠsek kĂśvetkeznek az engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄsban.

Az engedĂŠlykĂŠrelmet 2008 jĂşniusĂĄban adtĂĄk be ĂŠs 2008 szeptemberĂŠben iktattĂĄk felĂźlvizsgĂĄlatra a hatĂłsĂĄgnĂĄl. Az NRC hozzĂĄtette, a 2025-Ăśs dĂĄtum nem zavarja abban, hogy fĂźggetlen elbĂ­rĂĄlĂłja legyen az engedĂŠlykĂŠrelemnek, viszont ha nem szerepel dĂĄtum, az mĂŠg a lĂĄtszatĂĄt is kizĂĄrja annak, hogy valami előzetes dĂśntĂŠs lenne a hĂĄttĂŠrben.