close
Az ENI-é lett a Distrigas többsége
Egyéb - Gáz

Az ENI-é lett a Distrigas többsége

Viheti az ENI a Distrigas bő felĂŠt, ezzel pedig Ăşj gĂĄzpiaci pozĂ­ciĂłkra tehet szert Belgiumban ĂŠs a Benelux tĂŠrsĂŠgben. Szert tesz az Ăźgylettel egy LNG-tankerre ĂŠs egy Interconnector rĂŠszesedĂŠsre is. KĂśzben az olasz tĂĄrsasĂĄg vezetĂŠse oroszorszĂĄgi egyĂźttműkĂśdĂŠse kibővĂ­tĂŠsĂŠről egyeztet.

 

 

Az olasz ENI lezĂĄrta a belgiumi Distrigas tĂĄrsasĂĄg 57,24 szĂĄzalĂŠkĂĄnak a megvĂŠtelĂŠt. Az eladĂł a francia-belga Suez-Tractebel, amellyel mĂŠg ez ĂŠv mĂĄjusĂĄban ĂĄllapodott meg az ĂŠrdekeltsĂŠgvĂĄsĂĄrlĂĄsrĂłl. Ez egyĂŠbkĂŠnt csak az egyike volt azoknak az eladĂĄsoknak, amelyeket az EurĂłpai BizottsĂĄg a Suez ĂŠs a Tractebel fĂşziĂł feltĂŠtelĂŠĂźl szabott. Az ENI kĂśzlĂŠse szerint a Distrigasnak stratĂŠgiai szerep jut abban, hogy megerősĂ­tse szerepĂŠt az eurĂłpai gĂĄz ĂźzletĂĄgban. Az ENI elsősorban Belgiumban ĂŠs a benelux tĂŠrsĂŠgben jelenhet meg ĂşjkĂŠnt, egy olyan terĂźleten, amely fĂśldrajzi elhelyezkedĂŠse okĂĄn az eurĂłpai gĂĄzpiac kedvező helyszĂ­ne, mivel a kĂśzĂŠp- ĂŠs az ĂŠszak-eurĂłpai gĂĄztranzit Ăştvonalak talĂĄlkozĂłpontjĂĄn talĂĄlhatĂł. 

A Distrigas ipari fogyasztĂłkat, viszonteladĂłkat ĂŠs ĂĄramtermelőket lĂĄt el gĂĄzzal Belgiumban. ÉrtĂŠkesĂ­t FranciaorszĂĄgban, NĂŠmetorszĂĄgban, HollandiĂĄban ĂŠs Luxemburgban is. A tĂĄrsasĂĄgĂŠ a Methania gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł tartĂĄlyhajĂł, ĂŠs tagja az Interconnector UK Limitednek, amely a Belgiumot az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄggal ĂśsszekĂśtő, tengeralatti gĂĄzvezetĂŠk tulajdonosa.

Az olasz cĂŠg ekĂśzben OroszorszĂĄgban is erősĂ­t: a szintĂŠn olasz Enel villamos ipari csoporttal ĂŠs az orosz Gazprommal megĂĄllapodott az oroszorszĂĄgi, Arctic Gas ĂŠs Urengoil cĂŠgek eszkĂśzeinek fejlesztĂŠsĂŠről. A Gazprom ugyanakkor ĂŠrdekeltsĂŠget kap a 2006-ban, stratĂŠgiai egyĂźttműkĂśdĂŠsĂźk rĂŠszekĂŠnt lĂŠtrehozott Szeverenergia tĂĄrsasĂĄgban. Az ENI, az Enel ĂŠs Gazprom vezetői csĂźtĂśrtĂśkĂśn MoszkvĂĄban folytatjĂĄk az egyĂźttműkĂśdĂŠsi tĂĄrgyalĂĄsokat.3 milliĂĄrd eurĂłt fizet a Distrigas hĂĄnyadĂŠrt, vagyis rĂŠszvĂŠnyenkĂŠnt nettĂł 6809,64 eurĂłt. JĂşliusban a Distrigas eladta a Distrigas & Co tĂĄrsasĂĄgot a Fluxys and Huberatornak.

Â