close
Jól keveri a kártyát a StatoilHydro
Egyéb - Gáz

Jól keveri a kártyát a StatoilHydro

Igyekszik kihasznĂĄlni a hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzszerződĂŠsek, a gĂĄzpiaci liberalizĂĄciĂł ĂŠs a mutatkozĂł arbitrĂĄzs lehetősĂŠgeket is a norvĂŠgiai StatoilHydro, a lĂŠnyeg az, hogy ne hozzon semmiről sem dĂśntĂŠst azelőtt, hogy az okvetlenĂźl szĂźksĂŠgessĂŠ vĂĄlna. Ma mĂĄr nincsenek parlagon lĂŠvő gĂĄztermelő kapacitĂĄsai sem, hangzott el egy londoni konferenciĂĄn.

A norvĂŠgiai StatoilHydro „mĂŠg egy ideig” hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠseket kĂśt, bĂĄr „ettől eltĂŠrhet”, ahogyan azokat hasznĂĄljuk, jelentette be BjĂśrn Jacobsen, a tĂĄrsasĂĄg gĂĄzkereskedelemĂŠrt felelős elnĂśk-helyettese. Egy londoni gĂĄzkonferenciĂĄn a Platts tolmĂĄcsolĂĄsa szerint kijelentette, hogy cĂŠgĂŠnek egyre inkĂĄbb e szerződĂŠseket jelentik az ĂźzletfejlesztĂŠs, a szĂĄllĂ­tĂĄsok fĂśldrajzi ĂŠs időbeli ĂşjraszervezĂŠse alapjĂĄt, valamint lehetősĂŠget adnak az olyan kereskedĂŠsi lehetősĂŠgek feltĂĄrĂĄsĂĄra, amelyek a szerződĂŠs keretein kĂ­vĂźl vannak. 

Sok mĂĄs olyan gĂĄztermelőhĂśz hasonlĂłan, amelyek EurĂłpĂĄban adnak el gĂĄzt, a StatoilHydro is mind jobban kedveli a sok ĂŠvre előre valĂł ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠst, mert az erről szĂłlĂł szerződĂŠsekben esetenkĂŠnt akĂĄr 30 ĂŠvre is az olaj ĂŠs egyes olajtermĂŠkek ĂĄrĂĄhoz kĂśtik a gĂĄz ĂĄrĂĄt. A rendszer mĂŠg akkor alakult ki, amikor a gĂĄz cseppfolyĂłs, tehĂĄt rugalmasabban szĂĄllĂ­thatĂł piaca nem lĂŠtezett EurĂłpĂĄban, amelyet referenciaĂĄrkĂŠnt lehetett volna hasznĂĄlni. 

Jacobsen tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint a norvĂŠgiai tengeri talapzatrĂłl felhozott ĂŠs hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsben eladott gĂĄz ĂŠves forgalma 200 milliĂĄrd norvĂŠg korona, beleĂŠrtve az Ăźgyletben lĂŠvő ĂĄllami hĂĄnyadot is. A StatoilHydro ĂĄltal ĂŠrtĂŠkesĂ­tett gĂĄz 90 szĂĄzalĂŠka hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsen keresztĂźl jut el a felhasznĂĄlĂłkhoz. 

Rune BjĂśrnson, a tĂĄrsasĂĄg gĂĄz ĂźzletĂŠgĂĄĂŠrt felelős Ăźgyvezető elnĂśk-helyettese hangsĂşlyozta, hogy ezek a szerződĂŠsek sikert hoznak a StatoilHydrĂłnak. “EurĂłpĂĄban az egyik legvonzĂłbb ĂĄrral dolgozunk, a gĂĄzt a fĂśldrĂŠsz olyan helyein adjuk el, ahol az ĂĄrak a legmagasabbak.” Úgy lĂĄtja, hogy cĂŠge a gĂĄz eurĂłpai piacĂĄnak liberalizĂĄlĂĄsĂĄbĂłl is hasznot hĂşz. Az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄg nemzeti egyensĂşlyi pontjĂĄn ĂŠs NĂŠmetorszĂĄg hatĂĄrĂĄn az ĂĄrak tĂśrtĂŠnelmileg nagyon hasonlĂłak, ahhoz mĂŠgis elĂŠg a kĂśzĂśttĂźk lĂŠvő kĂźlĂśnbsĂŠg, hogy e kĂźlĂśnbsĂŠg hasznĂĄt ĂŠrdemes legyen lefĂślĂśzni. “Egy kevert indexkosĂĄr tĂśbbletbevĂŠtelt Ă­gĂŠr a StatoilHydrĂłnak”, magyarĂĄzta. 

A liberalizĂĄciĂł rĂŠvĂŠn a tĂĄrsasĂĄg jobban ki tudja hasznĂĄlni a kapacitĂĄsait. Az emlĂ­tett nemzeti egyensĂşlyi pont (NBP) lĂŠtezĂŠse előtt a kapacitĂĄsai ĂśtĂśde kihasznĂĄlatlanok voltak, mert a vevők ĂŠltek a szerződĂŠsben foglalt felhasznĂĄlĂĄsi rugalmassĂĄggal. Most viszont ez a termelĂŠsi tartalĂŠk is hasznosĂ­thatĂł a nagykereskedelmi piacon. A kĂźlĂśnbĂśző szĂĄllĂ­tĂĄsi hatĂĄridők szerződĂŠses ĂĄrai kĂśzĂśtti kĂźlĂśnbsĂŠg (arbitrĂĄzs) kihasznĂĄlĂĄsa 2007-bem egymilliĂĄrd norvĂŠg korona tĂśbbletbevĂŠtelt hozott a tĂĄrsasĂĄgnak, a gĂĄzelosztĂł kĂśzpontok kĂśzĂśtti arbitrĂĄzs pedig tovĂĄbbi 370 milliĂłt. A kĂŠrdĂŠsre, vajon erre nem lesznek-e ĂŠrzĂŠkenyek azok a vevők, amelyek olyan, az olaj ĂĄrĂĄhoz kĂśtĂśtt ĂĄrmegĂĄllapodĂĄssal rendelkeznek, amely az elmĂşlt ĂŠvben a nagykerskedelmi ĂĄrnĂĄl magasabb ĂĄrakat rĂśgzĂ­tett, BjĂśrnson vĂĄlasza az volt, hogy „ez is egy lehetősĂŠg”. CĂŠge ĂĄrkockĂĄzatĂĄnak kizĂĄrĂłlag a termelĂŠsen kell alapulnia, de valĂłban megesik, hogy a hosszĂş tĂĄvra szerződĂśtt vevője kĂśzelĂŠben lĂŠvő gĂĄzelosztĂł kĂśzpont nagykereskedelmi ĂĄrai a megĂĄllapodĂĄsban foglaltnĂĄl alacsonyabbak, vĂĄlaszolt egy kĂŠrdĂŠsre.

Egy mĂĄsik kĂŠrdező azt firtatta, hogy megvĂĄltozhat-e a hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsek tartalma a liberalizĂĄlt piacon ĂŠs azt feltĂŠtelezve, hogy az adott piacon elĂŠrhetővĂŠ vĂĄlik a cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄz is, azt vĂĄlaszolta, hogy „tĂśbb lehetősĂŠg van”. CĂŠge hasznĂĄlhatja is a liberalizĂĄciĂł adta lehetősĂŠgeket, de kiszolgĂĄlhatja kĂśzvetlenĂźl is a vĂŠgfelhasznĂĄlĂłkat. Mindenesetre azelőtt nem hoz meg dĂśntĂŠst, mielőtt az valĂłban szĂźksĂŠges lenne. A StatoilHydro jelenleg tĂśbbfajta ĂĄrmeghatĂĄrozĂĄssal dolgozik, nĂŠhĂĄnyat az előző hĂłnapban vezetett be. A szerződĂŠsek gyakran tartalmaznak egy ĂĄrfelĂźlvizsgĂĄlati klauzĂşlĂĄt, azaz hĂĄromĂŠvente mĂłdosĂ­thatĂł az ĂĄrkĂŠplet.