close
Nemzetközi szakértőket hívnak Paksra
Áram - Egyéb

Nemzetközi szakértőket hívnak Paksra

Az Országos Atomenergia Hivatal, illetve a kormányzat a Nemzteközi Atomenergia Ügynökség szakértőit is bevonja az április 10-i paksi üzemzavar körülményeinek a tisztásába. A külföldi szakértők az eset elemzése mellett, az atomenergia hivatal működését is minősítik. Az erőműben leváltott vezetők helyére ma neveznek ki újakat. A mai napon ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél Illés Zoltán fideszes képviselő az üzemzavar kapcsán. A környezetvédelmi bizottság alelnöke kezdeményezi a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását is – írja a Népszava. A Országos Atomenergia Hivatal (OAH), illetve kormányzat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakemberit is bevonja a paksi erőműben április 10-én történt üzemzavar körülményeinek a részletes feltárásba – tudtuk meg Rónaky Józseftől az OAH főigazgatjától. Elmondta: tegnap adta át Bécsben az ügynökség illetékeseinek azt a levelet, amelyben Csillag István, az Országos Atomenergia Bizottság (OAB) elnöke kérte a NAÜ közreműködését. Rónaky József arról is beszámolt, hogy a NAÜ szakértői várhatóan június közepén érkeznek Magyarországra, s a vizsgálatuk 7-10 napig tarthat. A nemzetközi szakcsoport helyszíni méréseket is folytat majd. Emellett a NAÜ szakemberei ellenőrzik OAH május végére, a kormány számára elkészülő összesítő jelentésnek a tartalmát is, amelyben a hivatal az üzemzavarral kapcsolatos valamennyi információt összegfoglalja. Vagyis a NAÜ szakértők jelentésükben a pakson történtek mellett minősítik az OAH tevékenységét is. Így kormányzat független értékelést kap a üzemzavar körléményiről és az OAH munkájáról egyaránt.

Az atomenergia hivatal főigazgatója azt is elmondta, hogy sikeresen lezárult az a csaknem egy évig tartó ellenőrzés sorozat, amelyet a NAÜ magyarországon végzett. A nemzetközi szervezet azt ellenőrizte, hogy a hazai létesítményekben betartják-e a nukleáris anyagok kezelésével, forgalmazásával, illetve felhasnálásával kapcsolatos nemzetközi előírásokat. A ellenőrzés során a nemzetközi nukleáris hatóság mindent rendben talált. Így az atomerőművet üzemeltető országok közül hazánk lesz az első, amelyről a NAÜ – várhatóan júniusban – hivatalosan is bejelenti, hogy minden nemzetközi szabálynak eleget tesz.

Amennyiben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértőinek felkérése nem történt volna meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) vezetője, illetve a gazdasági miniszter részéről, úgy a Paksi Atomerőmű Rt. kezdeményezte volna azt – jelentették be az erőmű vezetői tegnap. Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettes közölte: a keddi cégvezetői értekezleten született döntés arról, hogy az atomerőmű a biztonsággal kapcsolatos események értékelésére vizsgálatot kér a NAÜ-től.

Kocsis István vezérigazgató az elmúlt nap üzemi eseményeit ismertetve elmondta: a négyes blokk karbantartása során a turbina gépházában anyagcsiszolás közben egy kipattanó szikra kisebb kábeltüzet okozott. A megfelelően előkészített takarásnak, valamint a tűzőr beavatkozásának köszönhetően a kábelek jelátviteli képessége nem károsodott, csak a külső védőköpenyek sérültek.

Az Energia Klub a műszaki vezérigazgató-helyettes felelősségét firtató kérdésére reagálva a vezérigazgató közölte: Hetzmann Albert nem rendelkezett olyan feladat- és hatáskörrel, ami ebben a kérdésben intézkedésre jogosította volna. A tisztítási technológia tervdokumentációjának ellenőrzésével kapcsolatos felelősség a műszaki és biztonsági igazgatóságokat érintette, nem pedig az üzemviteli igazgatóságot, amelyet Hetzmann Albert irányított.

A fővárosi sashegyi Földrengésjelző Obszervatórium eközben tegnap csak jókora késéssel hozta nyilvánosságra, hogy kisebb földmozgást regisztráltak az április 10-én este, illetve 11-én hajnalban történt gázszivárgás óráiban 15 kilométernyire a paksi reaktortól, ez azonban feltehetően nem volt semmilyen ok-okozati összefüggésben az üzemzavarral.

A mai napon ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél Illés Zoltán fideszes képviselő az áprilisi paksi üzemzavar kapcsán. A környezetvédelmi bizottság alelnöke kezdeményezi a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását is; jelenleg ugyanis cégeknek, vállalatoknak nincs jogi személyiségük, így nem is perelhetőek. Illés tehát azt szeretné elérni, hogy adott esetben cégeket is terheljen büntetőjogi felelősség. A képviselő kezdeményezi továbbá, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) állapítson meg bírságot az üzemzavar miatt. Az atomenergiáról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy az “OAH jogszabály, biztonsági szabályzat megsértése, kötelezően alkalmazandó szabvány vagy az előzőek alapján kiadott egyedi hatósági engedélyben foglaltak betartásának elmulasztása esetén az engedélyest bírság megfizetésére kötelezheti”.

Illés, mint lapunknak elmondta, azért fordul a legfőbb ügyészhez, mert úgy látja, hogy az üzemzavar kapcsán több jogszabályt is megsértettek. Egyrészt a Btk.-ra hivatkozik, amely ismeri a visszaélés nukleáris létesítmény üzemeltetésével büntettet. Eszerint, “aki jogszabályban meghatározott engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően nukleáris létesítményt üzemeltet, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Illés Zoltán feltételezése szerint Pakson azzal követték el a fenti bűntettet, hogy egy kormányrendelettől eltérően nem üzemeltettek szűrőberendezést, illetve a szellőzőberendezést nem a jogszbálynak megfelelően szerelték fel és üzemeltették, a radioaktív gázokat pedig kiengedték a szabadba. Ráadásul, a kedden nyilvánosságra hozott paksi vizsgálat szerint április 10-én és 11-én 14 órán keresztül szűrőberendezés nélkül működött a szellőzőrendszer. Mindez Illés szerint ellenkezik az erőmű hatósági engedélyével.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.