close
Biomassza erőmű épül Bécsben
Áram - Egyéb - Megújuló

Biomassza erőmű épül Bécsben

A bécsi közműszolgáltatók döntésének megfelelően 45 millió eurós beruházással, 60 megawattos, fahulladék tüzelésű biomassza erőmvet építenek az osztrák fővárosban. Michael Häupl, Bécs főpolgármestere ezzel kapcsolatban kijelentette: a példás vállalkozással sikerül egy kalap alá venni a gazdaságot és a környezetvédelmet. Az újra termelődő forrással működő erőművel ugyanis csökken a fosszilis energiahordozók felhasználása és a széndioxid-kibocsátás.

A fűtőanyagot a szövetségi erdőgazdaságok szállítják vasúton az erőműbe, amelynek a fahulladékból napi mintegy 20 vagonra lesz szüksége. A megtermelt energia kétharmadát távhőként adják el.

Bécs azt reméli, hogy az erőmű technológiáját később értékesítheti a többi tartománynak, illetve más országoknak.

A biomassza-erőmű a jelenlegi szociáldemokrata-zöld bécsi önkormányzat környezetvédelemmel kapcsolatos 23 projektje közül az egyik. A bioenergia támogatásához szükséges összeget Ausztria minden áramfogyasztója adja össze, mert e célra az idei évtől kezdődően kilowattóránként 0,134 eurócent felárat szednek be.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.