close
Németország nagy dilemmája: atom, vagy szén?
Áram - Egyéb

Németország nagy dilemmája: atom, vagy szén?

A kĂśrnyezetvĂŠdők kemĂŠnyen ostorozzĂĄk a szĂŠnerőműveket az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsa miatt, a nukleĂĄris erőművek leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt is kĂśvetelik, viszont ezzel   szakĂŠrtők szerint lehetetlen helyzebe hozzĂĄk NĂŠmetorszĂĄg villamosenergia ipari tĂĄrsasĂĄgait. A nĂśvekvő energiaigĂŠnyek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre a megĂşjulĂł forrĂĄsok nem elegendőek – figyelmeztetnek elemzők.

Úgy tűnik NĂŠmetorszĂĄg vĂĄlaszĂşt előtt ĂĄll, ĂŠs rĂśvidesen dĂśntenie kell, hogy milyen forrĂĄsbĂłl kĂ­vĂĄnja hosszĂş tĂĄvon a vilalmosenergia ellĂĄtĂĄst biztosĂ­tani. Ismert, hogy jelenleg ĂŠrvĂŠnyben van az a korĂĄbban az energiaipari cĂŠgekkel kĂśtĂśtt megĂĄllapodĂĄs, amelynek ĂŠrtelmĂŠben a kĂśvetkező 15 ĂŠvben le kellene ĂĄllĂ­tani a mĂŠg műkĂśdő 17 nukleĂĄris blokkot.

Az atomerőművek az orszĂĄg energiaigĂŠnyĂŠnek 22, mĂ­g a szĂŠnerőművek 46 szĂĄzalĂŠkĂĄt elĂŠgĂ­tik ki. A korĂĄbbi szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint, az eromerőművek kivĂĄltĂĄsĂĄra legalĂĄbb 15 Ăşj erőműre lesz szĂźksĂŠge az roszĂĄgnak, ĂŠs a pĂłtlĂĄsra ma a szĂŠnerőművek tűnnek a legolcsĂłbb megoldĂĄsnak, csakhogy a szĂŠndioxidkibocsĂĄtĂĄs miatt ez nem tűnik jĂĄrhatĂł Ăştnak. Ebben a helyzetben marad a fĂśldgĂĄz egyedĂźli megoldĂĄskĂŠnt, ami viszont az orszĂĄg importfĂźggősĂŠgĂŠt nĂśvelnĂŠ, igen nagy mĂŠrtĂŠkben. 

Az erőműtĂĄrsasĂĄgok azt mondjĂĄk, az emberek biztonsĂĄgos ĂŠs olcsĂł energiĂĄt szeretnĂŠnek, ugyanakkor, ha bĂĄrhol felmerĂźl egy Ăşj erőmű ĂŠpĂ­tĂŠse, az ott ĂŠlők azonnal tiltakozni kezdenek. Egyelőre nem lĂĄtszik megoldĂĄs a patthelyzetre. Az energiahatĂŠkonysĂĄg kavĂ­tĂĄsa valamelyest enyhĂ­theti a problĂŠmĂĄt, meg azonban nem tudja oldani, ĂŠs ugyanĂ­gy nem jelent teljeskĂśrű megoldĂĄst a megĂşjulĂł forrĂĄsok rĂŠszesedĂŠsĂŠnek nĂśvelĂŠse sem.

Â