close
Nem lesz új atomerőmű Fukusima mellett
Atom - Blog - Egyéb

Nem lesz új atomerőmű Fukusima mellett

A Tohoku Electric Power Company bejelentette, nem építi meg a Namie-Odaka erőművet Fukushima prefektúrában. A korábbi tervek szerint az új létesítmény Namie város mellett, a sérült Fukushima-Daiichi atomerőmű közelében épült volna.

A vállalat közlése szerint a döntés a 2011. márciusi baleset következménye. A balesetet követően a helyi önkormányzatok törvényjavaslatot fogadtak el arra ösztönözve a Tohoku céget, hogy hagyjon fel az új atomerőmű építésére vonatkozó terveivel. A Japán Atomipari Fórum (Japan Atomic Industrial Forum – JAIF) közölte, a döntés a jelenlegi helyi adottságok átfogó elemzése alapján született, figyelembe véve egy új atomerőmű építésének kilátásait – írta a NucNet.

Namie város és a környékének lakóit kitelepítették a Fukushima-Daiichi atomerőműben bekövetkezett balesetet követően.

A telephely egy részét már megvette a vállalat, de még nem a teljes területet. Elkezdődtek a környezeti vizsgálatok is, de azokat most leállítják. A vállalat közölte, arra a megállapításra jutottak, hogy „nem lenne helyes” a további földterületek felvásárlása. A Namie-Odaka atomerőmű építésére vonatkozó tervek az 1960-as években születtek, amikor Fukushima prefektúra vezetői felmérték az atomerőmű építésére alkalmas telephelyeket és Namie lett az egyik lehetséges helyszín. Az eredeti terv 1970-ben készült, az elképzelések szerint a telephelyen 825 megawatt teljesítményű továbbfejlesztett forralóvizes reaktor (advanced boiling water reactor – ABWR) épült volna.

A létesítés 2017-ben kezdődhetett volna, és az egyblokkos erőmű 2021-ben kezdett volna villamos energiát termelni. A mostani döntés miatt a Tohoku Electric vállalatot körülbelül 191 millió dolláros rendkívüli veszteség érte a 2013. márciusban véget ért üzleti évben. A vállalat közölte, minden szükséges biztonsági intézkedést megtesznek az egyblokkos Higashi Dori atomerőmű, valamint az Onawaga atomerőmű egyes és hármas blokkjának további üzemeltetése érdekében.

A fukushimai baleset után valamennyi japán atomerőművi blokkon biztonsági elemzéseket kell végezni, mielőtt folytathatják a kereskedelmi üzemet. Az ötven leállításra került blokk közül eddig csak az Ohi-3 és -4 blokkokat indították újra.