close
Mol: el lehet adni az INA részvényeket!
Egyéb - Olaj

Mol: el lehet adni az INA részvényeket!

Az UNCITRAL szabályai szerint működő hágai állandó választottbíróság augusztus 16-i döntésében kimondta, hogy nem rendeli el az INA-részvények eladásának korlátozását, ezért mind a Mol, mind a horvát kormány (és az INA valamennyi más tulajdonosa) az eljárás alatt is szabadon értékesítheti részvényeit – közölte a Mol kedden, cáfolva az előző nap a horvát és a nemzetközi sajtóban megjelent híreket.

Bár a 2014. augusztus 16-i döntés és annak részletei bizalmasak, a Mol a törvényi követelményeknek megfelelően ezt a korlátozott információt nyilvánosságra hozza annak érdekében, hogy helyreigazítsa a médiában megjelent téves állításokat – áll az olajtársaság közleményében.
A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében.

A Jutarnji list című horvát napilap pénteken megjelent számában a választottbírósági eljárást jól ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a választottbírák ideiglenes intézkedésként hamarosan megtiltják az INA-részvények eladását, s e döntés mindaddig érvényben marad, amíg a bíróság meg nem hozza a döntést a horvát kormány által az UNCITRAL-nál indított eljárásban. A hírt kommentálva Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) szombaton elmondta: arra számít, hogy a választottbírósági eljárás legalább két évig eltart.

A választottbírósági eljárást a horvát kormány indította a Mol ellen 2014. január 17-én, miután a Mol nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a washingtoni székhelyű Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) a horvát kormány ellen, 2013. november 16-án. Az ICSID eljárás továbbra is folyamatban van.