close
A menedzserek tulajdonába került a MET
Friss

A menedzserek tulajdonába került a MET

A MET Csoport menedzserei Lakatos Benjamin vezérigazgató vezetésével sikeres menedzsment-kivásárlást hajtottak végre az ING Bank finanszírozásával – tdatta közleményében a cég.

A svájci központú MET Csoport új többségi tulajdonosa Lakatos Benjamin az újonnan alapított MET Capital Partners AG-n keresztül. A vállalat további menedzserei részvényesi program keretében vásárolhatják meg a tulajdonrészüket, amellyel 20 százalékig nőhet a részesedésük a MET ManCo AG-n keresztül. A cég korábbi tulajdonosai megváltak tulajdonrészüktől.

A MET Csoport az európai energiapiac meghatározó szereplője, 15 országban van jelen leányvállalataival, és 28 nemzeti energiapiacon kereskedik. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2017-ben 7,59 milliárd euró volt, amelynek 92 százaléka nemzetközi piacokon folytatott tevékenységéből származik. A MET hosszú távon is sikeres szereplője kíván lenni az európai energiapiacnak.

„Ez a tranzakció messze túlmutat egy tulajdonosváltáson. A célunk olyan befektetési platform létrehozása volt, amely az üzleti stratégiánk mentén biztosítani tudja a további növekedésünket. Az európai energiapiacon évek óta zajló konszolidáció egyre kiélezettebb versenyt eredményez a szereplők számára, és ebben a versenyben ismét a vállalatméret számít. Azért kezdeményeztük ezt a tranzakciót, mert a növekedéshez jelentős tőkebevonásra van szükségünk. Ehhez most megtettük az első lépést a menedzsment-kivásárlással” – idézi a közlemény Lakatos Benjamint, a MET Csoport vezérigazgatója.

Az elmúlt évek piaci folyamatai az energiaszektor minden szereplőjét új kihívás elé állították. Több mint egy évtizeddel ezelőtt, az EU-s jogalkotás által teremtett piaci lehetőség kiaknázására több száz vállalat lépett be az uniós energiapiacra jelentős méretű alaptőke nélkül. Az azóta eltelt időben élesedő verseny jellemezte az európai energiapiacot és az üzleti lehetőségeket. Ilyen körülmények között a vállalatoknak folyamatosan növekedniük kell, ha versenyképesek akarnak maradni. A MET is ezen az úton haladt az elmúlt 11 évben, és eltökélt a sikeres folytatás iránt.

A vállalat sziginifikáns tőkét kíván bevonni növekedési stratégiájának megvalósításához. A folyamat első lépése a most lezárt menedzsment-kivásárlás.

Az új struktúrában a menedzserek is jelentős tulajdonosi szerephez jutnak – az érintett 50-70 menedzser köre dinamikusan változik, bővül majd.

„Meggyőződésem, hogy a kollegáim tehetsége a legfontosabb sikertényező, és a tulajdonosi szemlélet segítségével biztosítható a legjobb teljesítményük. Komoly lehetőség számunkra, hogy saját kezünkbe vehetjük a jövőnket” – tette hozzá Lakatos.

A MET Csoport korábbi tulajdonosa a MOL Csoport, a WISD Holding Ltd. és a MET ManCo AG volt. A tulajdonosi struktúra átalakítása során a Svájcban bejegyzett MET Capital Partners AG megvásárolta a MOL és a WISD tulajdonrészét. A vállalat menedzserei részvényesi program keretében vásárolhatják meg a tulajdonrészüket, amellyel 20 százalékig nőhet a részesedésük a MET ManCo AG-n keresztül. A tranzakció finanszírozó bankja az ING Bank.

„A korábbi tulajdonosainktól kapott bizalom óriási segítség volt számunkra az elmúlt 11 évben. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki támogatott bennünket, köztük a munkatársainknak és a partnereinknek is. Ezzel a tranzakcióval folytatjuk a MET történetét” – mondta Lakatos Benjamin.

A menedzsment-kivásárlás elterjedt üzleti modell a jelentős európai energiakereskedő cégek körében. Átláthatóságot, függetlenséget és rugalmasságot biztosít, a munkatársaknak pedig erősebb ösztönző erőt ad.

A menedzserek részéről az első tulajdonszerzés 2012-ben történt, szintén a MET ManCo AG-n keresztül, 10 százalékos részesedés megvásárlásával.