close
Mélytengeri olaj- és gázmezőkben tárolnák a széndioxidot
Áram - Egyéb - Emisszió

Mélytengeri olaj- és gázmezőkben tárolnák a széndioxidot

A brit kormány a napokban tette közzé azt a tervet, miszerint az Északi tengeri kimerült olaj és földgázmezőkben tárolnák az áramtermelés során, a foszilis energiahordozók felhasználásából eredő széndioxidot. A terv egy 40 millió fontos kutatás fejlesztési programcsomag része. Malcolm Vicks ipari miniszter úgy fogalmazott, a szigetország azt a rendkívül ambíciózus tervet fogalmazta meg, hogy 2050-re 60 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ehhez viszont arra van szükség, hogy az olaj és szénfelhasználást a jelenleginél sokkal tisztábbá tegyék. Miközben Kína és India széntüzelésű erművei egyre több áramot állítanak elő, olyan megoldásokat keresünk, amelyek jelentős új exportlhetőségeket teremtenek számunkra – tette hozzá a brit ipari miniszter.

A föld alatto CO2 tárolás elképzelése szerint a mglévő csővezetékeken keresztül sajtonák be a kimerült szénhidrogén mezőkbe a széndioxidot. Ezzel a megoldással a szigetország CO2 kibocsátása akár 85 százalékal is mérsékelhető az előzetes számítások szerint. A terv nagyüzemi bevezetésére ugynakkor legalább 25 évet kell várni. Tudományos szakértők szerint abszolút életképes ötletről van szó, ugyanakkor vannak még tisztázatlan kérdések.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.