close
MEKH ellenőrzés a Mátrai erőműben
Áram - Egyéb - Szén

MEKH ellenőrzés a Mátrai erőműben

Az előírásoknak megfelelően működik a legnagyobb hazai széntüzelésű erőmű – állapították meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) munkatársai a Mátrai Erőmű Zrt.-nél tartott helyszíni ellenőrzés során.

A hivatal június 17-én vizsgálta az erőműnél a termelői működési engedélyben és egyéb jogszabályokban foglalt előírások betartását, tájékozódtak a lignit és a biomassza tüzelőanyagok felhasználásáról, a karbantartási menetrendről, az áramvásárlási szerződésekről.
Az ellenőrzés során nem találtak hiányosságot, a villamosenergia-termelés szempontjából a második legnagyobb magyarországi erőmű a jogszabályi előírásoknak megfelelően működik – tájékoztatott a MEKH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A mátrai erőmű tavaly a hazai villamosenergia-termelés 20 százalékát adta 6,164 terawattórás (TWh) termelésével, ennek 90 százaléka szénből (lignitből), 8 százaléka biomasszából és 2 százaléka gáz tüzelőanyagból származik. Az erőmű tulajdonában lévő visontai és bükkábrányi bányák 2060-ig biztosítják az erőmű lignit tüzelőanyag ellátását – ismertette a MEKH.

A Mátrai Erőmű Zrt. a klasszikus szénalapú villamosenergia-termelés mellett a környezeti adottságok kihasználásával egyéb ipari és mezőgazdasági integrációs tevékenységet is végez. Ilyen egyebek mellett a biomassza tüzelőanyag felhasználása “zöldáram”-termelésre, illetve egy 15 megawatt-peak (MWp-es) napelemes erőműpark létesítése.

A MEKH az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri az általa felügyelt szektor szereplőinek tevékenységét – áll a közleményben.