close
Megszülettek a hiányzó árampiaci rendeletek (GKM sajtóbeszélgetés)
Áram - Egyéb

Megszülettek a hiányzó árampiaci rendeletek (GKM sajtóbeszélgetés)

MegszĂźlettek az Ăşj villamosenergia-tĂśrvĂŠnyhez (vet) kapcsolĂłdĂł kormĂĄny ĂŠs miniszteri rendeleteket, azok mĂŠg karĂĄcsony előtt megjelennek a Magyar KĂśzlĂśnyben, Ă­gy nincs semmilyen akadĂĄlya a januĂĄr elsejei piacnyitĂĄsnak – jelezte Felsmann BalĂĄzs, a gazdasĂĄgi minisztĂŠrium szakĂĄllamtitkĂĄra, egy pĂŠntek reggeli sajtĂłbeszĂŠlgetĂŠsen. Úgy vĂŠlte, a lakossĂĄgi ĂŠs kisfogyasztĂłi kĂśrben 9-10, a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek esetĂŠben 15-20, az ipari fogyasztĂłknĂĄl 15-30 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli ĂĄramĂĄr emelkedĂŠsre lehet szĂĄmĂ­tani.

A januĂĄri piacnyitĂĄst kĂśvetően 2008 ĂĄtmeneti ĂŠv lesz, amikor mĂĄr legfeljebb a tĂśrvĂŠny ĂŠs a versenypiaci műkĂśdĂŠs kisebb finomhangolĂĄsĂĄra lehet szĂźksĂŠg –

kĂśzĂślte Felsmann BalĂĄzs. A szakĂĄllamtitkĂĄr szerint egy olyan energiapiacon, amelyen erős ĂŠrdekĂŠrvĂŠnyesĂ­tő kĂŠpessĂŠgű vĂĄllalatok műkĂśdnek, rendkĂ­vĂźl komoly kihĂ­vĂĄs volt az ĂĄllamigazgatĂĄsnak, hogy megtalĂĄljĂĄk a legjobb kompromisszumot, amit vĂŠgĂźl is a VET tĂźkrĂśz.

BĂĄr januĂĄrtĂłl megszűnik a hatĂłsĂĄgi ĂĄr, a lakossĂĄgot ĂŠs a legkisebb vĂĄllalkozĂłi rĂŠteget az egyetemes szolgĂĄltatĂĄson belĂźl egy ĂĄrfelĂźgyeleti rendszer segĂ­tsĂŠgĂŠvel sikerĂźl megvĂŠdeni a nagyobb ĂĄrsokktĂłl, Ă­gy ez a fogyasztĂłi kĂśr mindĂśssze 9-10 szĂĄzalĂŠk kĂśzĂśtti ĂĄremelĂŠsre szĂĄmĂ­that az Ăşj ĂŠvben. Ezzel egyĂźtt megmarad az eddigi tĂśmbtarifa rendszer is, amely az ĂŠvi 1320 kilowattĂłra alatti fogyasztĂłkat ĂŠrinti.

A nagyobb ipari felhasznĂĄlĂłk teljesen versenypiaci kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt juthatnak majd villamos energiĂĄhoz, nĂĄluk 15-30 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli drĂĄgulĂĄst vĂĄr a GKM szakĂĄllamtitkĂĄra. BĂĄr a villamos energia tĂśrvĂŠny szerint nincs a tĂĄrcĂĄnak lehetősĂŠge arra, hogy a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek (iskolĂĄk, ĂłvodĂĄk, korhĂĄzak, ĂśnkormĂĄnyzati lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek) rĂŠszĂŠre szabĂĄlyozott ĂĄron biztosĂ­tson energiĂĄt, ami ĂŠves szinten mintegy 4 terawattĂłra, de az ĂĄramszolgĂĄltatĂłktĂłl kapott tĂĄjĂŠkoztatĂĄs szerint a szolgĂĄltatĂłk az ĂźzletszabĂĄlyzatukban kĂśzzĂŠ tesznek egy, kĂźlĂśn erre a fogyasztĂłi kĂśrre vonatkozĂł tarifatĂĄblĂĄzatot. Felsmann szerint arra minden szolgĂĄltatĂłnak joga van, hogy versenypiaci kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt bĂĄrmilyen fogyasztĂłnak kĂźlĂśn ajĂĄnlatot tegyen. A tĂĄrca tudomĂĄsa szerint Ă­gy a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek – az MVM ĂĄltal szlovĂĄk importbĂłl kĂźlĂśn erre a cĂŠlra behozott ĂĄram segĂ­tsĂŠgĂŠvel – „csak” 15-20 szĂĄzalĂŠk kĂśzĂśtti ĂĄremelĂŠsre szĂĄmĂ­thatnak.


Az ĂĄllamtitkĂĄr szerint komoly siker, hogy megoldĂłdott a kĂśztelező ĂĄtvĂŠtel alĂĄ tartozĂł Ăşgynevezett zĂśld energia kĂŠrdĂŠse, mert Ă­gy mĂĄr lĂĄthatĂł, hogy mekkora energiamennyisĂŠget ĂŠrint az ĂĄtvĂŠteli rendszer, hiszen ennek megfizetĂŠse megjelenik az ĂĄram vĂŠgfelhasznĂĄlĂłi ĂĄrĂĄban. A kapcsolt energiatermelĂŠssel egyĂźtt ĂśsszessĂŠgĂŠben ĂŠvi 6 terawattĂłra energiĂĄrĂłl.


Felsmann BalĂĄzs jelezte, hogy az elfogadott megĂşjulĂł stratĂŠgia szerint 2020-ra megnĂŠgyszereződik a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsbĂłl termelt villamos energia rĂŠszarĂĄnya, amely Ă­gy a jelenlegi 1,7 terawattĂłrĂĄhoz kĂŠpest 6,8 terawattĂłra lesz. Ennek tĂĄmogatĂĄsa azĂŠrt is rendkĂ­vĂźl komoly kĂŠrdĂŠseket vet fel, mert egyrĂŠszről a kĂśrnyezetvĂŠdelem miatt elengedhetetlen a rĂŠszarĂĄny nĂśvelĂŠse, ugyanakkor tĂŠnylegesen drĂĄgĂĄbb, mint a hagyomĂĄnyos energiahordozĂłkkal termelt ĂĄram, ezt pedig a fogyasztĂłknak kell megfizetniĂźk. A minisztĂŠrium szeretnĂŠ elĂŠrni, hogy az erőművek minĂŠl ĂŠrdekeltebbek legyenek a hatĂŠkonysĂĄgnĂśvelĂŠsben, ĂĄm ezt tĂśbbek kĂśzĂśtt ĂŠppen a hosszĂş tĂĄvĂş ĂĄramvĂĄsĂĄrlĂĄsi szerződĂŠsek gĂĄtoljĂĄk, mert Ă­gy nincs ami ĂśsztĂśnĂśznĂŠ a befektetőket az Ăşj ĂŠs hatĂŠkonyabb erőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre.

Â