close
Megállapodott az EDF és a brit kormány – épülhet az új atomerőmű
Atom - Egyéb

Megállapodott az EDF és a brit kormány – épülhet az új atomerőmű

Az EDF csoport és az angol kormány közötti, a beruházás pénzügyi feltételeire vonatkozó megállapodást követően elhárult az akadály az új angliai atomerőmű építése elől.

A Somersetben található Hinkley Point C telephelyen két EPR típusú blokk épülhet. A mostani megállapodás része, hogy a brit kormány 89,5 font/MWh (körülbelül 105 euró/MWh) átvételi árat garantál a befektetőknek, ami az inflációval később emelkedhet.  Az EDF és a brit kormány között már 2012-ben elkezdődtek az átvételi árról szóló tárgyalások. Az EDF ezen a garantált áron értékesítheti a Hinkley Point C atomerőműben megtermelt villamos energiát. A 89,5 font/MWh átvételi ár azon a feltételezésen alapul, hogy az EDF a Sizewell C telephelyen is épít új blokkokat, és így a két telephelyen történő beruházás között megoszlik az első példány építése miatti magasabb költség. Ha az EDF végül nem épít új atomerőművet a Sizewell C telephelyen, akkor a Hinkley Point C atomerőműben megtermelt villamos energia garantált átvételi ára 92,5 font/MWh lesz, közölte a kormány – írta a NucNet.

Az átvételi ár körülbelül a kétszerese a villamos energia jelenlegi nagykereskedelmi árának, és 35 évre érvényes. Az EDF szerint a megállapodás „tisztességes és kiegyensúlyozott” a fogyasztók és a befektetők számára. Ha a nagykereskedelmi ár a garantált átvételi ár fölé emelkedik, a fogyasztók nem fognak többet fizetni. Ha az árak ez alatt maradnak, akkor a termelő megkapja a különbözetet. A fogyasztóknak addig nem kell fizetni semmit, amíg nem működik az erőmű.  A megállapodás része, hogy az EDF a termelés első napjától elkezdi a befizetést a leszerelés és a hulladékkezelés költségeinek fedezésére szolgáló pénzügyi alapba.

Edward Davey energetikai és klímaváltozási miniszter kijelentette: „Ez egy remek megállapodás az ország és a fogyasztók számára. Ez az első alkalom, hogy a brit adófizetők pénze nélkül épül atomerőmű az országban.” A tervek szerint az első blokk 2023-ra készülhet el. Az EDF szerint ez azt jelenti, hogy éppen akkor fogják elkezdeni a villamosenergia-termelést, amikor arra szükség lesz a jelenlegi gázhűtésű reaktorok leállítása miatt.

A két EPR blokk építési költsége 2012-es árakon 14 milliárd font (16,5 milliárd euró). Az építési költségek mellett 2 milliárd font egyéb költséggel – földvásárlás, a különböző engedélyek és támogatások megszerzése, kiégettfűtőelem-tároló építése – is számolnak. Ennek megfelelően a teljes költségek elérhetik a 16 milliárd fontot. Az EDF Csoport tizenöt atomerőművi blokkot üzemeltet az Egyesült Királyságban.