close
Közös úton a Telekom és MET
Áram - Egyéb - Gáz - Megújuló

Közös úton a Telekom és MET

Az Európai Bizottság a cégek összeolvadásáról szóló uniós rendelettel összhangban jóváhagyta a Magyar Telekom és a MET Holding közös vállalkozását – közölte csütörtökön Brüsszelben az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény, amelynek egyik feladata, hogy őrködjék az EU-jog tiszteletben tartásán.

A Magyar Telekom – olvasható a közleményben – távközlési szolgáltatásokat nyújt Magyarországon. Tulajdonosa 59 százalékban a Deutsche Telekom, a többi részvénnyel pedig a budapesti részvénytőzsdén kereskednek. A vállalat ezen túlmenően villanyáramot és földgázt juttat végfelhasználóknak.

A MET Csoport, amely a MET Holding tulajdonában áll, egyebek közt földgáz, villanyáram és olaj európai adásvételével foglalkozik. A közös vállalkozás a gáz- és villanyáram-ellátás kiskereskedelmi területén tevékenykedik majd Magyarországon.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a tervezett ügylet nem vált ki versenyügyi aggályokat, mert a közös vállalkozás erős versenyhelyzettel – részben az ottani energiapiacon jelenleg is aktív, részben a közeli jövőben várhatóan piacra lépő cégekkel – néz majd szembe Magyarországon. Ezen túlmenően az ügylet csak csekély mértékben növeli a Magyar Telekom piaci részarányát.

A közös vállalkozás létesítésének ügyletét az úgynevezett szokványos összeolvadási felülvizsgálati eljárás keretében vizsgálták – közölte a brüsszeli testület.