close
Különleges tengeri transzformátort épít az ABB
Egyéb - Megújuló

Különleges tengeri transzformátort épít az ABB

Az offshore konverterállomás a DolWin2 elnevezésű projekt keretében épül. Az elkészült rendszert a TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító fogja üzemeltetni. A projekt célja, hogy a világ legnagyobb szélerőmű klaszteréhez, az északi-tengeri DolWinhez tartozó szélerőmű-parkokban megtermelt energiát a német távvezeték-hálózatra csatlakoztassa. A konverterállomás fő funkciója, hogy az offshore szélfarmok által termelt váltakozó áramot (AC) nagyfeszültségű egyenárammá (HVDC) alakítsa, így biztosítva az energia hatékony és megbízható továbbítását a szárazföldi hálózathoz. A nyílt tengeri („offshore”) platformra telepített 320 kV-os konverterállomás 910 megawattos (MW) energiaátviteli kapacitással fog rendelkezni, amellyel több mint 1 000 000 háztartást lehet majd ellátni tiszta szélenergiával – tájékoztatta a társaság az energiainfo.hu-t. 

„A DolWin1” összekötő-vezeték júliusi sikeres átadását követően ez egy újabb fontos mérföldkőnek számít az offshore szélenergia-projektjeink megvalósításában” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „Ez a siker köszönhető az üzleti folyamatok következetes végrehajtásának, és azt is jól jelzi, hogy sikeresen halad az Energetikai Rendszerek divízió szemléletváltását célzó Step Change program megvalósítása.”

A DolWin2 illeszkedik Németország “Energiewende” elnevezésű energiaátállást célzó programjába, amely keretében a tervek szerint 2020-ra 6,5 gigawatt (GW), míg 2030-ra 15 GW energiát állítanak elő nyílt tengeri szélerőművekkel. A DolWin1 hálózati csatlakozás, amelyet az ABB már üzembe helyezett, és 2015 július végén átadott a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító Tenne T-nek, szintén e célt szolgálja.

A teljes konverterállomás az alépítménnyel együtt több mint 23 000 tonna. Körülbelül 100 méter hosszú, 70 méter széles és 100 m magas. A platform Dubaiban épült, innen szállították át tavaly Norvégiába, az aibeli hajógyárba. Itt berendezésekkel szerelték fel, majd egy hete, rövid négynapos vontatást követően, megérkezett végcéljához, a DolWin klaszterbe, amely 45 kilométerre van a német partvonaltól.

A DolWin beta innovatív öntelepítő, gravitációs (GBS) elvet alkalmaz. Hat üreges oszlopát vízzel töltik fel, aminek a helyére a következő hetekben kavics kerül. A folyamat során a konverterállomása tengerfenékhez nyomódik, és a kaviccsal töltött oszlopok tartósan rögzítik.

„A hatalmas konverterállomás telepítése a tengeri összekötő vezeték kivitelezésének egyik legnehezebb műveletét jelenti. Kivitelezése gondos tervezést és az részt vevő felek intenzív együttműködését követeli meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a projekt e fontos állomását problémamentesen sikerült végrehajtani” – mondta Claudio Facchin, az ABB energetikai rendszerek divízió elnöke.

Az ABB kulcsrakész beruházásra kapott megbízást a Tenne T-től, amely Európa egyik vezető villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányítója. Az ABB végzi a nyílt tengeri szélerőmű összekötő-hálózatának a tervezését, a gyártását és a telepítését is. A projekt terjedelmébe a nyílt tengeri konverterállomás, a tengeri és a szárazföldi kábelrendszerek, valamint a szárazföldi konverterállomás tartozik.

A HVDC technológia tekinthető a preferált megoldásnak olyan esetekben, amikor nagy mennyiségű villamos energiát hatékonyan, megbízhatóan és minimális veszteséggel kell nagy távolságra szállítani légvezetéken, földbe- vagy a tengerfenékre telepített vezetékeken. Ideális megoldást kínál a távoli megújuló energiaforrások, így pl. a nyílt tengeri szélenergia, a sivatagi nap- vagy a hegységek vízenergiájának integrálásához. Egyre gyakrabban alkalmazzák határkeresztező rendszer-összeköttetésekben, hogy megerősítsék a távvezeték-hálózatokat, és javítsák az energiaellátás megbízhatóságát.

Az ABB közel 100 HVDC projektre kapott megbízást.azóta, hogy több mint 60 éve kifejlesztette a HVDC technológiát.n. Az ABB által kiépített HVDC rendszerek teljesítménye meghaladja a 120 000 MW-ot, amely a globálisan kiépített rendszerek kapacitásának közel a felét teszi ki. Az ABB a 1990-es években a feszültségforrás-elvű konverterrel (VSC) továbbfejlesztette a HVDC technológiát. Ez a továbbfejlesztett megoldás a HVDC LightŸ nevet kapta. Az ABB vezető szerepet játszik a VSC technológiában, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a világszerte üzembe helyezett 22 VSC HVDC projekt közül 16-ot az ABB szállított.