close
Kikerült a fűtőanyag a fukusimai erőmű negyedik blokkjából
Atom - Egyéb

Kikerült a fűtőanyag a fukusimai erőmű negyedik blokkjából

A Tepco bejelentette: az összes üzemanyag-kazettát eltávolították a balesetet szenvedett Fukushima Daiichi atomerőmű négyes blokki pihentető medencéjéből. A cég ügyvezetője, Hirose Naomi az alkalmazottak szakértelmét és elkötelezettségét dicsérte.

A 4. blokk sérült reaktorcsarnokában található pihentető medencéből 1331 db használt és 202 db friss üzemanyagot kellett kiemelni. A remanens hőt termelő kiégett kazettákat a telephelyi közös üzemanyag-tárolóba szállították, a friss kazettákat a sértetlen 6. blokk pihentető medencéjében helyezték el. Az egy évig tartó folyamat vége nagy eredmény a Tepco számára, mert problémamentesen sikerült végrehajtani egy nagy műszaki kihívást jelentő feladatot. Több tonna radioaktív törmelék eltávolítása után a sérült reaktorcsarnokot megerősítették, és egy hermetikus burkolatot építette fölé. Ebben a szerkezetben rendelkezésre állt a hagyományos üzemanyag-átrakáskor használt valamennyi eszköz, melyekkel a kazettákat a megfelelő szállító konténerekbe rakták.

A kiégett üzemanyag eltávolításával megszűnt a telephelyen a legnagyobb radiológiai kockázat. Hirose elmondta, az, hogy egy ilyen nagy feladatot sikerült problémamentesen végrehajtani, bizonyíték a cég alkalmazottainak szakértelmére és elkötelezettségére, valamint a helyreállítást támogató összes intézmény és szervezet elkötelezettségére Japánban és a világon. 

Hirose a cég nevében mindenkinek köszönetet mondott. Hozzátette, a 4. blokk így biztonságosabbá vált munkavégzés szempontjából, és az atomerőmű közelében élők számára is biztonságosabbá válik így a környezet. Egyúttal lehetőség nyílik, hogy a Tepco a következő feladatokra koncentráljon, azokat biztonságosabban és hatékonyabban tudja elvégezni, mindezt most már jelentős tapasztalattal segítve. Kiemelte, hogy a 4. blokk teljes leszerelése nagy körültekintést igénylő, komplex feladat lesz a radioaktív szennyezés miatt.

A Tepco továbbra is vizsgálja, milyen állapotban lehet a sérült 1., 2. és 3. blokk, melyeknél zónasérülés történt a 2011-es földrengést és cunamit követő balesetben. Az itt található erősen radioaktív anyagok eltávolítása jóval nehezebb feladat lesz.

Forrás: Nucnet