close
Ki kell vonulnia az INA-nak Szíriából
Egyéb - Olaj

Ki kell vonulnia az INA-nak Szíriából

A Molhoz tartozó INA horvát kőolajipari társaságnak vissza kell vonulnia Szíriából – erről döntött csütörtökön a zágrábi kormány. A kabinet indoklásában arra utalt, hogy az Európai Unió által Szíriával szemben elrendelt szankciókat Horvátország jogszerűen alkalmazza, és ezek a szankciók érintik az INA csoportot is.

A Szíriával szemben hozott uniós korlátozó intézkedések bevezetése azt jelenti Horvátország számára, hogy nem vásárolhat kőolajat vagy kőolajipari terméket Szíriától, nem szállíthat a szíriai olaj- és gázszektor számára berendezéseket, vagy technológiát, és nem hozhat létre vegyes vállalatot Szíriában sem az olajfúrás, sem a kitermelés, sem a finomítás területén.

Az INA-nak koncessziója van Szíriában kőolaj-és földgáz kutatásra és kitermelésre, a gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a társaság tavalyi közel kétmilliárd kunás nyeresége szíriai tevékenyégéből származott. Az INA csütörtökön azt közölte, hogy tiszteletben tartja a kormány döntését, és megteszi a szükséges lépéseket.

Az EU-országok külügyminiszterei december 1-jén a szíriai ellenzéket sújtó véres hatósági megtorlás folytatódása miatt tovább szigorították a Szíria elleni szankciós intézkedéseket.