close
Kevesebb szén fogy Kínában
Egyéb - Szén

Kevesebb szén fogy Kínában

Kínában az idei év kezdetétől növekszenek a szénkészletek, csökkent a szén ára és jövedelmezősége – tájékoztatott szerdán az iparági szövetség (CCIA). Áprilisban a széntermelés 1,31 százalékkal esett vissza éves bázison, míg az eladások mértéke 1,29 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben a kibocsátás 1 százalékot esett az előző év első három hónapjához képest, ami 878 millió tonnának felel meg. Ugyanebben az időben az értékesítésben 1,4 százalékos – 844 millió tonnát jelentő – mérséklődést mértek. A szén árának mozgását kifejező mutató áprilisban jelentős esést mutatott, a nagy szénbányák együttes nyeresége 41,2 százalékot zuhant. A raktárkészletek immár 29 egymást követő hónapja 300 millió tonna felett vannak.

A CCIA igazgatója Vang Hszian-cseng a kereslet visszaesését egyrészt az ország gazdasági teljesítményének mérséklődésével és az energiastruktúra átalakulásának felgyorsulásával, másrészt a felhasználás környezeti okok miatti korlátozásával magyarázta. A szakember úgy vélte, az iparág szereplőinek körültekintőbbnek kell lenniük, termelésüket a változó piaci körülményekhez kell igazítaniuk.

2013-ban 3,7 milliárd tonna volt Kína éves szénfelhasználása, ez 2015-re várhatóan 4,1 milliárd tonnára nő. Ugyanakkor a kormány tervei szerint már 2014 végére 65 százalék alá csökkentik a kőszénből származó energia arányát az energiafelhasználásában. Kínában, korábbi bejelentés szerint a tendenciát folytatva, az idén több mint 1700 kisebb szénbányát zárnak be. Ezek termelési kapacitása meghaladja a 117 millió tonnát.