close
Karácsonyra érhet meg az OPEC egyezség a termelési plafonról
Egyéb - Olaj

Karácsonyra érhet meg az OPEC egyezség a termelési plafonról

Szaúd-Arábia és Oroszország, mint a világ két jelentős legnagyobb olajtermelője kész a termelés csökkentáésében való együttműködésre, az olajár emelkedése érdekében. Moszkva kész csatlakozni az OPEC-hez a piac stabilizációja érdekében, aminek a feltétele a termelés befagyasztása, vagy csökkentése. Erről Isztambulban beszélt Vlagyimir Putyin, az energia világkongresszuson.

A kartellen kívüli számos olajtermelő szorgalmazza a megállapodást a szaúdi olajminiszter szerint. Khalid Al-Falih optimista, hogy az erőfeszítéseik nyomán az év végére 60 dollárra tudsják feltornászni az árat. Érdemes megjegyezni, hogy miközben Putyin igyekszik erőltetni a termelés befagyasztását, közben az orosz olajipari társaságok padlógázzal termelnek és exportálnak.

A norvég olajminiszter szerint is túl korai még ünnepelni a megállapodást. A Bloomberg TV-nek adott inetrjúban Tord Lien elismerte, hogy jelentős előrehaladást értek el az OPEC tagjai a megegyezés felé vezető úton, és elképzelhetőnek tartja, hogy karácsonyra létre is jöhet valamiféle egyezség, aminek legkorábban 2017 első negyedévében lehet érezhető hatása a világ kőolajpiacán.

A Brent tíus ára mindenesetre hétfőn Londonban 53,73 dollár volt hordónként.