close
Irak egyelőre nem lassít
Egyéb - Olaj

Irak egyelőre nem lassít

Az iraki olajminiszter a termelés növelését szorgalmazta az országban m,űködő olaj és gázipari társaságoknál, egy héttel az után, hogy az OPEC elhatározta, tovább dolgozik a termelés 32,5-33 millió hordós napi szintjének befaygasztásán.

A Reuters az iraki tárcavezetőt idézve arról számolt be, hogy Jabar al-Luaibi arra hívta el a cégeket, hogy az idei év hátralévő hónapjaiban és 2017-ben növeljék kibocsátásukat. A piac bizakodó, szinte már eufórikus hangulatba került, a megállapodással, kapcsoaltos megállapodás nyomán, jóllehet a piaci elemzők gyorsan felismerték, hogy a megállapodás minden, csak nem egyezség.

Egy nappal az OPEC szeptember 28-i megállapodását követően Irak máris előállt a kérdéssel: hogyan fogja a kartell meghatározni az egyes tagok temelési szintjét. A szervezet szerint két forrásból érkezhetnek adatok ehhez az előrejelzéshez, egyrészt a termelési adatok, másrészt külső forrásból származó számok. Irak termelését a piac napi 4,35 és 4,7 millió hordó közötti szintre taksálja.

A spekulációk és az OPEC-en belüli egyezkedése folyamtosan hintáztatják az olajárat, eközben a héten Isztambulban újabb informális találkozót tartanak az Opec tagok lés a kartelen kívüli olajtermelők között. Az iraki olajminisztérium köuzlése szerint a miniszter nem vesz részt az informálkis találkozón, viszont a nocvemberi OPEC csúcson az iraki olajminkiszter reméyneiu szerint is létrejöhet valamiféle megegyezés, amely hozzájárul az olajárak kielégítő szintre növekedéséhez.