close
Shell-Gazprom együttműködésben épülhet a Sakhalin II. LNG terminál
Egyéb - Gáz

Shell-Gazprom együttműködésben épülhet a Sakhalin II. LNG terminál

A Gazprom és a Shell startégiai együttműködésének fejlesztéséről tárgyalt a napokban Alekszej MIller, az orosz gázipari társaság vezérigazgatüja és Ben van Beurden a holland-brit olajtársaság első embere, a szentpétervári nemzetközi gázfórumon. Egyebek mellett szó volt a Sakhalin II projektről, az LNG terminál harmadik szárnyának építéséről.

A Sakhalin II. három offshore létesítményt tartalmaz, és egy szárazföldi feldolgozó állomást, 300 kiométernyi tengeralatti vezeték építését és 1600 kilométernyi szárazföldi vezeték fektetését egy olaj-, és az LNG terminál között. Ez a fejlesztés biztosíthatja a megbízható oroszországi exportot Ázsia irányába.

A Sakhalin II. projekt irányítója a Shell a Gazprom, a Mitsui és a Mitsubishi közös leányvállalata, amelyben az orosz félnek 50 százalékos résazesedése van.

A kétoldalú megbeszélésen a beszámolók szerint a Shell megerősítette elkötelezettségét az Északi-áramlat vezeték második ágának megépítésében, amellyel megdupláznák a mostani évi 55 milliárd köbméteres kapacitását a nyomvonalnak. A projekt, amely komoly ellenállást váltott ki a közép-európai országokban, német, holland, osztrák és orosz részvétellel valósulna meg.