close
Karácsonyfákból az otthon melege
Egyéb - Megújuló

Karácsonyfákból az otthon melege

A Pannonpower a korábbi évek gyakorlatát követve idén is felhasználja energetikai célra a városszerte kidobott karácsonyfákat. Az ünnep díszei így több mint harmincezer otthon megújuló alapon előállított melegéhez járulnak hozzá, ráadásul energetikai felhasználásuk a városnak is jelentős könnyebbséget jelent.

Eddig már harminc tonnánál is több kiszolgált karácsonyfát szállítottak be a Biokom Kft. munkatársai a Pannonpower pécsi erőművébe. A hulladékszolgáltató jelenleg is gyűjti a kidobott fákat a városban, így a teljes mennyiség várhatóan 35 tonna körül alakul majd – hasonlóan az előző években összegyűjtött mennyiséghez. 

A fenyőket az erőmű egy mobil aprítógép segítségével dolgozza fel, majd az így feldarabolt fákat vegyítik az egyéb biomassza tüzelőanyagokkal. A túlságosan nagy mennyiségű tűlevelű fa a kibocsátott gyanta révén ugyanis üzemeltetési nehézséget okozna a kazánnál. A többi biomasszával – erdei aprítékkal, aprított faipari melléktermékekkel, illetve napraforgóhéjjal – összekeverve azonban a kazán fogadni tudja ezt a mennyiséget. A korábban az ünnep melegét szimbolizáló fenyők így az ünnep után immár a zöld távhővel ellátott mintegy 31 ezer pécsi távfűtéses lakás melegéhez járulnak hozzá.

A karácsonyfák eltüzelése már a korábbi években is gyakorlat volt. A január elején, hirtelen keletkező, nagy mennyiségű hulladék ugyanis nem komposztálható, lerakás esetén pedig nagyon nagy helyet foglal. Az energetikai hasznosítás tehát ebben az esetben a hulladékszolgáltató és a pécsiek szempontjából egyaránt a lehető legjobb megoldás.