close
Jól teljesítettek az amerikai atomerőművek
Atom - Egyéb

Jól teljesítettek az amerikai atomerőművek

Az üzemeltetők adatai alapján 2011-ben jól teljesítettek az amerikai atomerőművek, ezt mutatja a nem tervezett leállások alacsony száma és a magas kapacitáskihasználási tényezők is. Az Egyesült Államokban száznégy atomerőművi blokk üzemel, összesen 790 TWh villamos energiát termeltek, ami az USA igényeinek 19,2%-át fedezi. Az elmúlt évben csak hatvankét nem tervezett leállás történt.

Tony Pietrangelo, a NEI (Nuclear Energy Institute) alelnöke hozzátette, annak ellenére sikerült elérni a kiemelkedő működési paramétereket, hogy esetenként külső események vezettek a leállásokhoz. Az ország délkeleti részén tornádó, a keleti parton jelentős földrengés, közép-nyugaton áradás, valamint az Irene hurrikán is sújtotta az országot – írta a NucNet.

A karbantartás hatékonyságának növelése kulcsfontosságú a sikeres energiatermelés érdekében, mivel ezzel biztosítható, hogy a blokkok biztonságosan és megfelelően üzemeljenek teljes teljesítményen leállás nélkül, amíg 12-18 hónaponként nem kell leállniuk üzemanyag átrakás és rendszeres karbantartás miatt.

Ezzel összhangban az amerikai atomerőművek két fő mutatója is kiemelkedő volt: a rendelkezésre állási tényező 91,4%, a teljesítménykihasználási-tényező 89% volt.

A megfelelő képzés, karbantartás és felügyelet előnyei a biztonságra jellemző mérőszámokban is tükröződnek: a NEI közlése szerint az ipari balesetek gyakorisága az amerikai atomerőművekben 200 000 munkaórára vetítve 0,06 volt, ami az egyik legalacsonyabb valamennyi iparágat tekintve.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.