close
Jó üzletet kötött a Gazprom Ukrajnával
Egyéb - Gáz

Jó üzletet kötött a Gazprom Ukrajnával

A Gazprom orosz állami vállalat sokat nyer majd azon, hogy jelentősen csökkentette az Ukrajnának szállítandó földgáz árát – írta szerdán szakértők véleményére hivatkozva a Kommerszant-Ukrajina című napilap.

Az ukrán energetikai minisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője a lapnak elmondta, hogy a további tárgyalásokon az Ukrajna által közvetlenül Oroszországtól vásárolt földgáz mennyiségének növeléséről lesz szó. Jurij Bojko ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Moszkva az ukrán piac elvesztésétől tartva ment bele a gázár csökkentésébe. Viktor Janukovics ukrán elnök is több ízben utalt a közelmúltban adott tévéinterjúiban arra, hogy Kijev szeretne jóval több földgázt vásárolni a Gazpromtól, és éppen az “igazságtalanul” magas ára miatt kényszerült a mennyiség drasztikus csökkentésére.

Az újság adatai szerint Ukrajna idén összesen 27 milliárd köbméter földgázt vásárol ezer köbméterenkénti 401 dolláros átlagáron, ami összesen 10,8 milliárd dollárt tesz ki. Ha viszont az orosz és az ukrán állami gázvállalat által előző nap megkötött megállapodása szerinti 268,5 dolláros áron kapja Ukrajna a földgázt, akkor várhatóan 51 milliárd köbmétert vásárol, ami 14 milliárd dollár bevételt jelent a Gazpromnak.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök több ízben utalt arra, hogy Kijev szeretné felújítani a tárgyalásokat a jelenleg állami kézben lévő ukrajnai gázvezetékrendszer üzemeltetésére létrehozandó konzorciumról az Európai Unió és Oroszország részvételével.

Valerij Borovik, az “Ukrajna Új Energiája” elnevezésű szervezet vezetője megjegyezte, hogy jelenleg az európai piacokon a földgáz ára nem megy az ezer köbméterenkénti 390 dollár alá. “Eszerint, ha a Gazpromtól több földgázt vásárol Ukrajna, ráadásul Moszkva még az ukrán gázvezetékeket üzemeltető konzorciumban is részt vehet, az kereskedelmi szempontból az orosz gázvállalat teljes győzelmét jelenti” – fogalmazott a szakértő.

Kedden Moszkvában Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében a két ország állami gázvállalatai megállapodást írtak alá, amely lehetővé teszi, hogy Oroszország a jelenleginél jóval olcsóbban, azaz ezer köbméterenként 268,5 dolláros áron adja a földgázt Ukrajnának 2014 januárjától. Az árat a felek negyedévenként fogják felülvizsgálni.

Putyin hangsúlyozta, hogy ez egy átmeneti megállapodás. Nyilvánvalóan az ukrán gázvezeték rendszer működtetésében való orosz részvételi igényre utalva kijelentette, hogy szükséges egy hosszú távú megállapodást kötnie a feleknek, ami szavatolja a zavartalan gázszállítást Ukrajnán keresztül az európai partnereknek.