close
Januárban ismét emelkedik az áram ára Franciaországban
Áram - Egyéb

Januárban ismét emelkedik az áram ára Franciaországban

Az augusztusi hĂĄrom szĂĄzalĂŠkos emelĂŠs utĂĄn januĂĄr 1-ĂŠn ismĂŠt hĂĄrom szĂĄzalĂŠkkal emelkedik FranciaorszĂĄgban a elektromos ĂĄram ĂĄra a lakossĂĄgi fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra – erősĂ­tette meg szerdĂĄn egy rĂĄdiĂłinterjĂşban Francois Baroin, a kĂśltsĂŠgvetĂŠsĂŠrt felelős miniszter. FranciaorszĂĄgban idĂŠn mĂĄr volt energiaĂĄr-emelkedĂŠs: a lakossĂĄgi fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra augusztus 15-ĂŠn hĂĄrom, az ipari fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra pedig 4-5 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett az ĂĄram ĂĄra.

Az elmĂşlt harminc ĂŠv legjelentősebb ĂĄremelĂŠsĂŠnek oka a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok finanszĂ­rozĂĄsa. A kormĂĄny dĂśntĂŠsĂŠnek ĂŠrtelmĂŠben ugyanis FranciaorszĂĄgban a villamos mĹąvek (EDF) előnyĂśsen, minden termelőtől a piaci ĂĄrnĂĄl jĂłval drĂĄgĂĄbban felvĂĄsĂĄrolja az orszĂĄgban előállĂ­tott nap- vagy szĂŠlenergiĂĄt. Az EDF-nek a megĂşjulĂł energiĂĄkra fordĂ­tott egyre nĂśvekedő szĂĄmlĂĄjĂĄt a kormĂĄny viszont kompenzĂĄlja a lakossĂĄgi energiafogyasztĂĄsra kivetett kĂźlĂśnadĂłbĂłl. Az elektromos kĂśzszolgĂĄltatĂĄshoz valĂł hozzĂĄjĂĄrulĂĄsnak (CSPE) nevezett kĂźlĂśnadĂł az eddigi megawattĂłrĂĄnkĂŠnti 4,50 eurĂłrĂłl – amely 2004 Ăłta nem vĂĄltozott – 7,50 eurĂłra emelkedik 2011. januĂĄr 1-ĂŠn.

A kormány adatai szerint Franciaországban lévő napelemek energiája az elmúlt két évben tízszeresére nőtt: a 2008 végi 81 megawattról a jelenlegi 810 megawattra. Emiatt az EDF tavaly 1,6 milliárd eurós hiányt halmozott fel. 


 Franciaorszågban idÊn mår volt energiaår-emelkedÊs: a lakossågi fogyasztók szåmåra augusztus 15-Ên hårom, az ipari fogyasztók szåmåra pedig 4-5 szåzalÊkkal emelkedett az åram åra.

A fogyasztóvédők szerint azon háztartások számára, amelyek elektromos árammal fűtenek, az újabb áremelés évi 50 eurós (14 ezer forintos) többletkiadást jelent, a többi háztartás 15 euróval (4 ezer forint) nagyobb számlára számíthat jövőre. Álláspontjuk szerint a tavalyi több, mint tíz százalékos gázáremelkedés után az újabb rekordemelés bizonytalan helyzetbe hoz számos francia háztartást. A kormány azzal védekezik, hogy még mindig Franciaországban az egyik legalacsonyabb a elektromos áram ára Európában, mivel az ország energiaellátásnak nyolcvan százalékát saját nukleáris erőműveiből biztosítja. Az Eurostat szerint a francia energiaárak 25 százalékkal olcsóbbak az európai átlagnál.