close
Az európai gázigény felfutásában bízik a Gazprom
Egyéb - Gáz

Az európai gázigény felfutásában bízik a Gazprom

A Gazprom jelentős eurĂłpai gĂĄzigĂŠny nĂśvekedĂŠsre szĂĄmĂ­t, s arra kĂŠszĂźl, hogy emeli sajĂĄt kivtelĂŠt, sőt, piaci rĂŠszesedĂŠsĂŠt is a fĂśldrĂŠszĂźnkĂśn. A kĂśvetkező ĂŠvekben bővĂ­tenĂŠ gĂĄzexport vezetĂŠkei kapacitĂĄsait is. Elemzők szerint azonban kĂŠrdĂŠs, hogy vajon kivitele, vagy nyeresĂŠge maximalizĂĄlĂĄsĂĄra tĂśrekszik-e a tĂĄrsasĂĄg, mert mĂĄs-mĂĄs prioritĂĄsok mĂĄs-mĂĄs piaci szerephet vezetnek. A lĂĄtvĂĄnyos tervek ellenĂŠre pillanatnyilag eurĂłpai vevői a szerződĂŠs szerint kĂśtelezően ĂĄtveendő legkisebb mennyisĂŠget, azaz a leszerződĂśtt mennyisĂŠg 85 szĂĄzalĂŠkĂĄt veszik csak ĂĄt, a nyugat-oroszorszĂĄgi exportvezetĂŠkek kapacitĂĄsai pedig csak felerĂŠszben vannak kihasznĂĄlva, emiatt pedig fajlagosan nőnek a szĂĄllĂ­tĂĄs kĂśltsĂŠgei.

A gĂĄz irĂĄnti kereslet ĂŠlĂŠnkĂźlĂŠsĂŠvel az orosz Gazprom is eurĂłpai ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠse nĂśvelĂŠsĂŠre kĂŠszĂźl. 2020-ra ĂŠvi 180 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre szeretne emelni a hosszĂş tĂĄvĂş szerzĂľdĂŠsek keretĂŠben itt eladott gĂĄza mennyisĂŠgĂŠt, jelentette be tegnap a tĂĄrsasĂĄg kĂźlgazdasĂĄgi osztĂĄlyĂĄnak vezetĂľje, Sztanyiszlav Cigankov. Igaz, ezzel a Gazprom piaci rĂŠszesedĂŠse legfeljebb 3 szĂĄzalĂŠkkal nĂľ, ĂŠs a gĂĄzra vonatkozĂł exportĂĄr politikĂĄja nem vĂĄltozik. A Gazprom becslĂŠsei szerint az eurĂłpai gĂĄzigĂŠny 2012-re ĂŠri el a vĂĄlsĂĄg elĂľtti szintet. Ugyanakkor a tĂĄrsasĂĄg az ĂĄzsiai-csendes ĂłceĂĄni tĂŠrsĂŠg, KĂ­na ĂŠs India piacain is erĂľsĂ­teni kĂ­vĂĄn.

A Gazprom idei exportja a 2009-es szinten marad, vagyis 142 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert tesz ki, ĂŠs tĂśbb mint 42 milliĂĄrd dollĂĄros ĂĄrbevĂŠtelt Ă­gĂŠr. 2035-re a tĂĄrsasĂĄg gĂśngyĂślĂ­tett eurĂłpai kivitele tĂşllĂŠpi a 3 ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠtert, kĂśzĂślte a cĂŠg szĂłvivĂľje. A Gazprom nagyon bĂ­zik a kereslet ĂŠlĂŠnkĂźlĂŠsĂŠben.

A mĂşlt ĂŠvben kĂŠszĂ­tett, tĂ­zĂŠves előrejelzĂŠse szerint 10 ĂŠv alatt az eurĂłpai gĂĄzigĂŠny 12,5 szĂĄzalĂŠkkal ĂŠvi 700 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre erősĂśdik, az ĂŠszak-amerikai 6,5 szĂĄzalĂŠkkal 880 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂślĂŠ, az ĂĄzsiai, csendes-ĂłceĂĄni tĂŠrsĂŠgĂŠ pedig 59 szĂĄzalĂŠkkal 710 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂślĂŠ. FebruĂĄrban azt mondta befektetők szĂĄmĂĄra tartott prezentĂĄciĂłjĂĄban, hogy hogy idei eurĂłpai gĂĄzpiaci rĂŠszesedĂŠse elĂŠri a 28 szĂĄzalĂŠkot, a 2020-as pedig a 32 szĂĄzalĂŠkot.

Ez viszont azt jelenti, hogy a jelenlegi forgatĂłkĂśnyv megmaradĂĄs mellett a cĂŠg nem ĂŠr el 25,7 szĂĄzalĂŠknĂĄl nagyobb eurĂłpai gĂĄzpiaci hĂĄnyadot. Tegnap a Gazprom nem kĂ­vĂĄnt nyilatkozni a gĂĄzpiacra hatĂł erők egyensĂşlyĂĄrĂłl. Cigankov mindazonĂĄltal megerősĂ­tette, hogy cĂŠge vissza kĂ­vĂĄnja szerezni korĂĄbbi, eurĂłpai gĂĄzpiaci sĂşlyĂĄt. TĂŠny, hogy a tĂĄrsasĂĄg jelenleg azta legkisebb mennyisĂŠget kĂźldi EurĂłpĂĄba, amit hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsei megengednek, vagyis a megĂĄllapodott mennyisĂŠg 85 szĂĄzalĂŠkĂĄt. TĂŠnylegesen tehĂĄt az előrevetĂ­tett 180 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter helyett csak 153 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteren ĂĄll az idei eurĂłpai exportja a Kelet-eurĂłpai GĂĄzelemzĂŠs nevű orosz elemzőtĂĄrsasĂĄg igazgatĂłja, Mihail Korcsemkin szerint.

A tĂĄrsasĂĄg ĂŠvi 238 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteresről ĂŠvi 350 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteresre akarja vezetĂŠkei gĂĄzexport kapacitĂĄsait. “Ez nyilvĂĄnvalĂłan tĂşl nagy lenne a 150-180 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres kivitelhez, az OroszorszĂĄg nyugati rĂŠszĂŠn lĂŠvő exportcsĂśvek jelenleg is fĂŠlgőzzel dolgoznak, ami alĂĄĂĄssa a rendszer hatĂŠkonysĂĄgĂĄt, ĂŠs nĂśveli a szĂĄllĂ­tĂĄs fajlagos kĂśltsĂŠgeit” – mutatott rĂĄ Korcsemkin.

Az IFC Metropol elemzője, Alekszander Nazarov reĂĄlisnak ĂŠrtĂŠkelte a Gazprom gĂĄzexport terveit. 2007-ben a tĂĄrsasĂĄg mintegy 160 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt adott el EurĂłpĂĄban. Az elemző szerint nyitva marad a kĂŠrdĂŠs, hogy mit tekint a Gazprom elsődlegesnek: olyan sok gĂĄzt eladni, amennyit tud, vagy annyi pĂŠnzt keresni, amennyit csak lehet. “2020-ban a Gazprom, az olajĂĄrak fĂźggvĂŠnyĂŠben 140 milliĂĄd kĂśbmĂŠteres szinten tarthatja eurĂłpai kivitelĂŠt. Hajlok arra, hogy azt mondjam, a Gazpromnak mĂŠg az idĂŠn is esni fog a kivitele, ha a csĂśkkenĂľ olajĂĄrak mellett is maximalizĂĄlni akarja a nyeresĂŠgĂŠt.” – mondta Nazarov. Ennek kĂśvetkeztĂŠben sok vevője a spotpiacra vĂĄlt.