close
Argentína bővíti nukleáris iparát
Atom - Egyéb

Argentína bővíti nukleáris iparát

ArgentĂ­na atomenergia-ipari fejlesztĂŠsi programja keretĂŠben jĂśvőre ĂĄllĂ­tja elő az első dĂşsĂ­tott urĂĄn tĂŠtelt bĂŠkĂŠs felhasznĂĄlĂĄsi cĂŠlokra – jelentette be Cristina Fernandez argentin elnĂśk. “KĂŠpesek leszĂźnk a teljes atomipari ciklus ĂśnĂĄllĂł mĹąkĂśdtetĂŠsĂŠre az urĂĄntermelĂŠstől kezdve egĂŠszen a hulladĂŠk ĂşjrahasznosĂ­tĂĄsĂĄig” – jelentette ki az argentin ĂĄllamfő, hangsĂşlyozva, hogy kormĂĄnya elkĂśtelezte magĂĄt az atomenergia bĂŠkĂŠs felhasznĂĄlĂĄsa mellett.

“VisszavesszĂźk azt a jogunkat, amiről soha nem lett volna szabad lemondanunk: stratĂŠgiai nukleĂĄris erőforrĂĄsaink ĂśnĂĄllĂł kezelĂŠsĂŠt, amivel a 90-es ĂŠvekben hagytunk fel” – jelentette ki az elnĂśk a dĂŠli Rio Negro tartomĂĄnyban lĂŠvő Pilcaniyeu urĂĄndĂşsĂ­tĂł Ăźzem ĂşjraindĂ­tĂĄsa alkalmĂĄbĂłl tartott beszĂŠdĂŠben. 
A C5N hĂ­rcsatorna ĂĄltal kĂśzvetĂ­tett adĂĄsban az elnĂśk bejelentette, hogy az Ăźzemben dĂşsĂ­tott urĂĄn első felhasznĂĄlhatĂł tĂŠtelei jĂśvőre kĂŠszĂźlnek el.

A gazdasĂĄgi tervezĂŠsi minisztĂŠrium ĂĄltal kiadott sajtĂłkĂśzlemĂŠny szerint az Ăźzem ĂĄltal előállĂ­tott dĂşsĂ­tott urĂĄn kizĂĄrĂłlag bĂŠkĂŠs cĂŠlokat szolgĂĄl majd. 
    ArgentĂ­na 2006-ban “porolta le” atomenergia programjĂĄt az energiatermelĂŠsre hasznĂĄlt fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsban jelentkező hiĂĄny megoldĂĄsĂĄra. A tartĂłs hiĂĄny miatt telente az ipari gĂĄzellĂĄtĂĄst szezonĂĄlis jelleggel korlĂĄtozni kell.

Argentína két atomerőművel rendelkezik, az egyik a Siemens által épített Atucha I, a másik pedig az AECL által épített Embalse. A 360 megawatt teljesítményű Aucha I 1974-ben kezdte meg az áramtermelést, a 650 megawatt teljesítményű Emblase pedig egy évtizeddel utána.

Argentína egymilliárd dolláros program keretében üzemidő- hosszabbító beruházást kezdett az Emblase erőműben. Az Emblase Buenos Aires térsége mellett Cuyo és Centro tartományt látja el árammal.

Jövőre kezdi meg az áramtermelést a harmadik atomerőmű, az Atucha II 750 megawatt kapacitással, ami Argentína szükségletének mintegy 3 százalékát fedezi. Az erőműnek eredetileg 1987-re kellett volna elkészülnie, de politikai csatározások és gazdasági nehézségek miatt az üzembe helyezés késlekedést szenvedett.

ArgentĂ­na Carlos Menem elnĂśksĂŠge alatt a kilencvenes ĂŠvekben jegelte atomenergia programjĂĄt, de a kutatĂĄsi ĂŠs fejlesztĂŠsi programokat tovĂĄbb finanszĂ­rozta. Az ĂĄllami INVAP fejlett technolĂłgiai vĂĄllalat sajĂĄt tervezĂŠsĹą ĂŠs gyĂĄrtĂĄsĂş kutatĂĄsi ĂŠs gyĂłgyĂĄszati cĂŠlĂş mini-reaktorokat helyezett Ăźzembe belfĂśldĂśn, valamint AusztrĂĄliĂĄban, Peruban, Egyiptomban ĂŠs AlgĂŠriĂĄban.

Az argentin atomipari vertikum az erőművek és a kutató intézet mellett termelésből kivont uránbányákat, a reaktorokban használt nehézvizet gyártó létesítményeket, valamint nukleáris fűtőanyagrudakat gyártó és feldolgozó létesítményeket is magában foglal.