close
Irán lehet a jövő Szaúd-Arábiája?
Egyéb - Olaj

Irán lehet a jövő Szaúd-Arábiája?

Irán közeledése a nyugathoz komoly aggodalommal töltheti el a nagy olajtermelőket, első helyen Szaúd-Arábiát – mondják az energiainfo.hu által megkérdezett elemzők. A perzsa állam a világ negyedik legjelentősebb bizonyított kőolajkészletével rendelekzik, földgázvagyona még ennél is jelentősebb, a legnagyobb a világon, vagyis a hagyományos szénhidrogének piacán 5-10 éven belül világelső szereplő is lehet belőle. 

Változatlanul fennállnak azok az okok – leginkább a túlkínálat – a világ kőolajpiacán, amely miatt tavaly jelentős mértékben csökkenni kezdett a nyersolaj ára. A brent típus hétfőn látott, negyedéves mélypontja is azt igazolja, egyelőre esélytelen az áremelkedés. Ugyanakkor számottevő tartós csökkenésre nem száímt Pletser Tamás, az Erste olaj és gázipari elemzője, aki az Infó Rádió Energiainfó című műsorában egyebek melett elmondta: az amerikai olajtermelők a vártnál nagyobb rugalmasságot mutatnak. Tavaly októberhez képest a felére esett vissza a fúrófejek száma – jegyezte meg az elemző – az USA olajtermelése azonban nem csökkent, igen magas szinten stabilizálódott. Sokkal rugalmasabb hatékonysági oldalon az amerikai olajszektor, mint amit a piac feltételezett. Ez pedig semmiképp sem segíti az olajárak emelkedését. 

Ahogyan az iráni atomprogrammal kapcsolatos néhány héttel ez előti megegyezés sem. Irán rendkívül jelentő szereplő az olajpiacon. A világ negyedik legnagyobb bizonyított kőoléajtertalékával, és a világ legjeléentősebb földgáztartalékával gazdálkodhat. Pletser Tamás jelezte, az OPEC-en belül egyébként is kisebb ma a fegyelem, mint korábban volt, és kérdés, hogyha Irán visszatér a világpiacra, amire 2016-tól lehetősége lesz az atomprogrammal kapcsoaltos megállapodással összefüggésben, akkor az olajkartell képes lesz-e betartatni vele a termelési kvótát. Miután ismert a szervezeten belüli siita-szunnita ellentét, amely iráni-szaúdi szembenállásra is egyszerűsíthető, ennek kis esélye látszik, az iráni kínálat pedig akár további árcsökkenést is eredméynezhet, de az esetleges áremelkedést mindenképp fékezi ennek lehetősége.