close
Mélyponton a Brent
Egyéb - Olaj

Mélyponton a Brent

Jelentősen gyengült, napközben négyhavi mélyponton is állt a Brent olajfajta ára hétfőn, mert egyre több jel utal arra, hogy mind több gonddal küzd a világ legnagyobb energiafelhasználója, a kínai gazdaság, amelynek így kevesebb kőolajra van szüksége.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 53,59 dollár volt 16.30 órakor, ami 1,03 dollár (1,89 százalék) csökkenés a pénteki záróhoz képest. A Brent hétfői napközbeni mélypontja eddig 53,36 dollár volt, ami négy hónapja legalacsonyabb jegyzés.
Kína a világ legnagyobb energiafogyasztója, és jelentős az olajimportja. Elemzők attól tartanak, hogy a kínai részvénypiacok drasztikus gyengülése destabilizálhatja a gazdaságot, amely e nélkül is sok éve a legkisebb ütemben nő.

Hétfőn jelentősen estek az indexek a kínai részvénypiacokon. A sanghaji tőzsde fő indexe, a Shanghai Composite 8,48 százalékkal zuhant, míg a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Composite Index 7,59 százalékkal esett.

Több tényező összejátszása idézte elő az utóbbi több mint 8 év legnagyobb napi veszteségét. Az utóbbi három hétben összehangolt kormányzati intézkedések révén csillagászati összegeket – közel 800 milliárd dollár köz-, illetve magánpénzt – pumpáltak a tőzsdékre az összeomlás megakadályozására, és így is csak szerény eredményeket értek el. Mindez elpárologni látszik a hétfői profitrealizálás közepette, mivel a befektetők aggódnak a gazdaság lassulása miatt, ráadásul attól tartanak, hogy nem várható további lazítás a monetáris politikában.