close
Megújulóenergia-kutatóközpont létesült Vépen
Egyéb - Megújuló

Megújulóenergia-kutatóközpont létesült Vépen

A megújuló energiákkal kapcsolatos technológiák kutatására kutatóközpontot hozott létre több mint egymilliárd forintos beruházással az osztrák tulajdonú FIBAG Biogas Kft. a Vas megyei Vépen.

A csütörtöki projektzáró sajtótájékoztatón Mario J. Müller, a FIBAG Biogas Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a 2011-ben indult projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében 561,4 millió forinttal támogatta.
A projekt során kifejlesztettek egy olyan mobil biogázkutató egységet is, amely a helyszínen tudja vizsgálni a biogázüzemek működését, és egy új technológia alkalmazásával képes az előállítás hatékonyságát 15-18 százalékkal megnövelni.

Az ügyvezető ismertetése szerint Európában a biogázt előállító üzemek száma már meghaladja a 14 ezret, ezek közül 350 található Ausztriában. Magyarország szerinte jelentős kihasználatlan potenciállal rendelkezik – mutatott rá, hozzátéve: noha a megművelhető területek nagysága miatt Magyarország jobb adottságokkal rendelkezik Ausztriánál, mégis csupán 45 biogáz üzem működik.

Mario J. Müller elmondta: a vépi kutatóközpontban kidolgozott eljárással csökkenthetik a fermentáció idejét, gyorsíthatják a biogáz előállítását, amelynek eredményeként jelentősen csökken vagy teljesen megszűnik a kellemetlen szaghatás.

Szólt arról is, hogy a vépi kutatóbázison olyan vizsgálatoknak tudják alávetni az alapanyagokat, amelyek eredményeként nagy bizonyossággal előre megmondható, hogy mennyi biogáz nyerhető ki belőlük, illetve érdemes-e ezeket biogáz előállítására felhasználni.