close
Hosszabb lesz a román shale-tiltás
Egyéb - Gáz

Hosszabb lesz a román shale-tiltás

Románia idén alakult kormánya nagyobb figyelmet szentel a környezetnek elődeinél, Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter szerint a nemhagyományos gáztermelés ideiglenes betiltása akár két évvel is tovább tarthat a tervezettnél.

A nemhagyományos gáztermelés bizonyítéka annak, mennyire felelőtlenül bánik Románia a természeti erőforrásaival, véli Rovana Plumb, környezeti és erdészeti miniszterasszony. Az Agerpres című romániai újság interjújában Plumb kifejtette a korábbi román kormányok munkája iránti kritikáit, elsősorban azt nehezményezte, hogy a nemhagyományos gáztermelés térhódítását elősegítették.

Az idén májusban a nemkonvencionális gáztermelést az akkor új román kormány a metódus kivizsgálásának idejére felfüggesztette. “A nemhagyományos gáztermelés azonnali felfüggesztése szükséges, amíg európai rangú, a hidraulikus repesztés környezeti hatásainak tanulmányozása be nem fejeződik”, áll a Victor Ponta miniszterelnök vezette közép-baloldali kormány intézkedésében. Ennek értelmében tehát minden, a nemhagyományos gáztermeléssel kapcsolatos műveletet felfüggesztettek, kezdve a termeléstől az engedélyek kiadásáig, mivel a mélységi hidraulikus repesztésnek valószínűsíthetően káros környezeti hatásai vannak.

Az intézkedés leginkább az észak-amerikai Chevron olajvállalatot érintette, amely négy kutatási és termelési engedéllyel rendelkezik Romániában, de számos más vállalat is elkezdte addigra ilyen típusú működését.

Rovana Plumb kijelentette, Románia nem fogja elfogadni a termelésnek ezt a fajtáját mindaddig, amíg európai szintű kutatások nem bizonyítják azt, hogy nem károsítja a környezetet és nem veszélyes az emberi egészségre és a társadalomra nézve. A miniszterasszony hozzátette, aggodalomra adnak okot a nemkonvencionális ipar támogatói, akik azt remélik, hogy a szektor Románia gazdaságának helyrehozatalában segíthetne.

Az Európai Közösség már elkezdte tudományos vizsgálatsorozatát a termelési módszerrel kapcsolatban, de szinte biztos, hogy nem tud majd értékelhető eredményeket felmutatni a romániai tiltás első fázisának lejárta előtt. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak meg kell hosszabbítania a moratóriumot, legalább két évvel, 2014 végéig.