close
Hónapokig javíthatják a távvezetékeket az ónos eső miatt
Áram - Egyéb

Hónapokig javíthatják a távvezetékeket az ónos eső miatt

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. szerint keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt. A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet – közölték. Az ellátás azonban a helyreállítás alatt is folyamatos marad – tették hozzá.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt. Mint mondta, hétfő este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül – egy másik vezeték elszakadása miatt – ismét le kellett zárni. A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok – tette hozzá.

Több helyen nincs áramellátás

Répáshután, Ómassán, Bánkúton és Bükkszentkereszten összesen 680 fogyasztási helyen időszakosan nincs áramellátás az ónos eső miatt – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel. A romló útviszonyok miatt a 15-ös autóbusz nem megy ki Ómassára. Hudák Andrea katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, gallyakat folyamatosan távolítja el. 

Irlanda Boglárka, az Émász áramszolgáltató igazgatósági megbízottja arról számolt be, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye, valamint Pest megye a társaság által ellátott területén az ónos eső és a jegesedés miatt a letörő faágak és fakidőlések az elosztó hálózatot több helyen megrongálták, illetve üzemzavarokat okoznak. 

A cég – a katasztrófavédelem segítségével – nagy erőkkel dolgozik a hibák elhárításán, azonban sok esetben a helyszínek megközelítése is nehézségekbe ütközik. Az időjárási körülmények miatt nem zárható ki, hogy újabb meghibásodások következnek be, és további területeken is probléma léphet fel az áramszolgáltatással kapcsolatban – mondta, hozzátéve: a közvilágítással kapcsolatos hibák javítására az intézmények, az üzemek, illetve a lakosság áramellátásának helyreállítása után kerül sor.