close
Hodorkovszkij: Putyint erősíti a feltételezés, hogy beavatkozott az amerikai elnökválasztá...
Egyéb

Hodorkovszkij: Putyint erősíti a feltételezés, hogy beavatkozott az amerikai elnökválasztásba

Mihail Hodorkovszkij emigrációban élő orosz üzletember és egykori olajmágnás szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedvez az a széles körben elterjedt vélekedés, hogy beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, ez pedig a jövőben nyomást tud majd gyakorolni nyugati demokráciákra – monda a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Hodorkovszkij – aki ellen gyilkossági ügyben folyik eljárás Oroszországban – szerint az orosz elnök nem volt hatással az amerikai elnökválasztás kimenetelére, de kapóra jön neki ennek látszata, amelyet fel is használhat arra, hogy zűrzavart szítson a nyugati demokráciákban.

A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnás úgy fogalmazott: az orosz elnök beéri annak látszatával, hogy hatalmában áll befolyásolni az amerikai elnökválasztási folyamatot.

Ezt a látszatot egyfajta adukártyaként fogja használni – jelentette ki Hodorkovszkij. Az amerikai választásba történt orosz beavatkozást sulykoló nyugati sajtó segítségével Putyin azzal tud majd nyomást gyakorolni másokra, hogy a demokratikus választások befolyásolásával fenyeget – fogalmazott a volt oligarcha.

Donald Trump megválasztott amerikai elnökre kitérve a volt olajmágnás azt mondta: “Putyin Trumpot egyszerűnek, gyengének és irányíthatónak tekinti. Trump szerint Putyin átlátható és őszinte”. Hozzátette: abban a pillanatban, hogy becsapottnak érzik magukat – és mindketten meglehetősen lobbanékony emberek – komoly konfliktus keletkezhet.

Hodorkovszkij meglátása szerint az orosz államfőt meglepetésként érte Trump választási győzelme. Bár Putyin ezt úgy adja elő az orosz embereknek, mintha ő maga nevezte volna ki Trumpot az amerikai elnöki tisztségre, ha rendeződnek az orosz-amerikai kapcsolatok, akkor kérdésessé válik: Putyin mivel fogja megmagyarázni a gazdasági nehézségeket az orosz népnek – mondta Hodorkovszkij. Ezzel arra utalt, hogy megfigyelők szerint a Kreml az Egyesült Államoknak Oroszország iránt tanúsított ellenséges magatartásával magyarázza az orosz gazdasági problémákat.