close
ABB töltőket használ majd Magyarországon az E.ON
E-mobilitás

ABB töltőket használ majd Magyarországon az E.ON

Az ABB három évre szóló megbízást kapott elektromos járművek töltésére szolgáló korszerű villámtöltők szállítására. Az E.ON magyarországi töltőállomásain felszerelt berendezésekkel az ABB az ország fenntarthatóbb közlekedésre történő átállását támogatja – derül ki az ABB közleményéből. A megbízás keretében az ABB többszabványos, a ma forgalomban lévő elektromos járművek legtöbb modelljével kompatibilis töltőket, valamint hálózatüzemeltetést támogató szolgáltatásokat biztosít.

Az ABB a keretszerződést a németországi székhelyű, villamosenergia-termelésre és -elosztásra szakosodott E.ON Energie AG magyar leányvállalatával, az E.ON Hungáriával kötötte meg. Az ABB azt követően nyert megbízást Terra 53 típusú töltők szállítására, hogy a vevői igényeket maximálisan figyelembe vevő ajánlatával sikeresen teljesítette a tendereljárás mindkét körét – olvasható a közleményben.

Az elmúlt néhány évben az ABB világszinten több mint 3000 töltőt telepített, és ezzel a töltőállomások egyik legjelentősebb globális szállítójává lépett elő. Az ABB több mint 300 villámtöltőt szállított az USA-beli EVgo számára, amely az egyik legnagyobb nyilvános villámtöltő-hálózatot építette ki az Egyesült Állomokban. Emellett az ABB Hollandiában részt vett az elektromos járműveket kiszolgáló egyik legnagyobb villámtöltő-hálózat kiépítésében is, amely 200 töltőpontot foglal magába. A megbízás keretében az ABB partnerével, a Fastneddel országszerte elektromos villámtöltőket épít ki. A töltőállomásokat 50 kilométerenként telepítették.

Egy másik mérföldkőnek számít az a megbízás, amelynek során az ABB több mint 160 elektromos töltőállomást telepített Észtországban. Ez a projekt abba az öt éves futamidejű keretszerződésbe illeszkedett, amelyet az észt kormány az ABB-vel és annak partnereivel, a G4S-sel és a NOW! Innovations-zel kötött.
Az ABB nyerte azt a pályázatot is, amelyet a Cseh Elektromos Művek írt ki nyilvános villámtöltő állomások szállítására. A projekt keretében a Cseh Köztársaságban jelenleg 57 nyilvános töltőállomást üzemeltetnek.

Hazánkban az első ABB villámtöltőt 2012 áprilisában helyezték üzembe Budapesten, a MOL Istenhegyi úti környezetbarát töltőállomásán. Azóta több villámtöltőt is átadtak, például az I. kerületben a Lovas úti parkolóban és a Várkert Bazárban, a Liszt Ferenc reptéren, Tatabányán a DELPHI Connection Systems parkolójában, Bükkaranyoson egy szélerőműhöz kapcsolva, és legutóbb múlt héten a LIDL élelmiszerlánc XVI. kerületi János utcai és a VIII. kerületi Hungária körúti áruházainál.

Az ABB váci üzemében gyártott Terra 53 többszabványos, egyenáramú (DC) töltőállomás egyidejűleg két autó töltésére képes. Ez a „mindent az egyben” megoldást kínáló, szóló, dupla vagy tripla csatlakozásúra konfigurálható, 50 kW-os DC villámtöltő állomás egyaránt támogatja a CHAdeMo, a CCS és a Type 2 AC csatlakozási szabvány szerint gyártott járműveket is. A CCS (Combo) és az AC dugaljat kombináló Terra 53 CT-vel minden elektromos és hálózatról tölthető („plug-in”) hibrid autó is tölthető. A hagyományos AC (váltóáramú) töltés 4-8 órás töltési idejével szemben egy DC villámtöltő állomáson sokkal gyorsabban, akár 15-30 perc alatt 80%-os töltöttségre feltölthető az autó akkumulátora.

A töltőhöz internet- és felhőalapú szolgáltatások kapcsolódnak, és tökéletesen alkalmassá teszik a jármű útközbeni töltésére autókereskedésekben, benzinkutaknál, vagy olyan közterületeken, mint pl. a bevásárlóközpontok vagy irodaházak.