close
Helyi szinten is lehetséges alkalmazkodni a klímaváltozáshoz
Friss

Helyi szinten is lehetséges alkalmazkodni a klímaváltozáshoz

Az Energiaklub tovább munkálkodik azon, hogy a magyarországi települések vezetői felkészülhessenek az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásainak enyhítésére. A települési klímavédelemmel kapcsolatos feladatokról és lehetőségekről szóló képzés segíti a döntéshozókat abban is, hogy felkészülten tudják lehívni az erre a területre szánt uniós forrásokat.

Aszály, árvíz, viharos szél és melegebb időjárás – erre kell felkészülni a következő évtizedekben Magyarország nagy részén. A legújabb tudományos kutatások szerint hazánk Európa egyik legsérülékenyebb országai közé tartozik az éghajlatváltozás káros hatásai szempontjából. A nyár egyre melegebb lesz, akár 37-42 Celsius-fokokra is lehet majd számítani, tovább csökken a csapadékos napok száma és az éves csapadékmennyiség, a kevés hűsítő eső pedig hirtelen, nagy mennyiségben és gyakran heves zivatarok kíséretében zúdul majd le.

A kibocsátások csökkentése nemzetközi erőfeszítéseket igényel, az alkalmazkodás feladatai azonban természeténél fogva elsősorban helyben láthatóak el hatékonyan. Így az alkalmazkodás kérdése a helyi önkormányzatok számára központi kérdéssé válik, mind a hosszú távú tervezés és sikeres fejlődés, mind a napi szintű problémák esetében.

Az alkalmazkodás (adaptáció) témája sok szakterületet és alapellátó rendszert érint, a mezőgazdaságtól kezdve az egészségügy, a vízgazdálkodás, a katasztrófavédelem, a településtervezés szakembereinek is figyelembe kell venni a várható következményeket. Az alkalmazkodásra számos lehetőség adódik: a szabályozások és tervek módosítása, bizonyos beruházások, szemléletformálás; mégis leginkább egy új szemléletmódra van szükség, mely figyelembe veszi a várható éghajlati kockázatokat a döntések során.

Mivel az adaptáció igénye csak a közelmúltban merült fel, így különösen Közép-Európában a helyi önkormányzatok általában nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel és képességekkel az éghajlatváltozás okozta kihívások kezeléséhez. Ezért indította el az Energiaklub azt a nemzetközi projektet, amelyben átadja a korábbi, nagy sikerű Klímaválasz projekt keretében szerzett tapasztalatait Lengyelországnak, Csehországnak és Szlovákiának, és újabb ingyenes képzést tart az érdeklődő önkormányzati szakemberek számára.

„A képzési program naprakész ismereteket és konkrét támpontokat ad a települések vezetőinek és szakembereinek, hogy fel tudjanak készülni a klímaváltozás hatásaira, azonosítani tudják a szükséges intézkedéseket, majd ezeket hatékonyan építsék be a helyi tervezési folyamatokba és szabályozásokba. Így képessé válnak arra, hogy hosszabb távon és rendszerben gondolkodva találjanak megoldásokat a káros hatások mérséklésére” – mondta Pej Zsófia, a képzési projekt vezetője.

A háromnapos képzés helyszíne: MagNet Közösségi Ház, Budapest, VI. ker. Andrássy út 98. időpontok: 2017. május 26, június 2. és június 9., naponta 10-16.30-ig.

Jelentkezni május 20-ig lehet az Energiaklub honlapján.