close
Folytatja oroszországi terjeszkedését a Moravské naftové doly
Egyéb - Olaj

Folytatja oroszországi terjeszkedését a Moravské naftové doly

A MoravskĂŠ naftovĂŠ doly (MND) cseh energetikai csoport folytatja oroszorszĂĄgi terjeszkedĂŠsĂŠt. Az MND a napokban szerződĂŠst Ă­rt alĂĄ az orosz Proinvest cĂŠggel ĂŠs az Uljanovszki rĂŠgiĂł kormĂĄnyĂĄval kőolaj- ĂŠs fĂśldgĂĄzkitermelĂŠsre ebben a rĂŠgiĂłban – kĂśzĂśltĂŠk szerdĂĄn PrĂĄgĂĄban.
“A projekt nagyon biztatĂł” – jelentette ki Martin RĂ­man, cseh ipari ĂŠs kereskedelmi miniszter. RĂŠszleteket a megĂĄllapodĂĄsrĂłl azonban sem a cseh, sem az orosz fĂŠl nem kĂśzĂślt.

A MoravskĂŠ naftovĂŠ doly a legnagyobb csehorszĂĄgi kőolajtermelő vĂĄllalat. TĂśbbsĂŠgi tulajdonosa Karel KomĂĄrek, multimilliomos a kĂśzelmĂşltban bejelentette, hogy az MND a kĂśvetkező Ăśt ĂŠvben meg kĂ­vĂĄnja tĂ­zszerezni a kőolaj- illetve fĂśldgĂĄzkitermelĂŠsĂŠt. MiutĂĄn CsehorszĂĄgban nincsenek forrĂĄsok, a termelĂŠst elsősorban oroszorszĂĄgi ĂŠs ukrajnai beruhĂĄzĂĄsokkal kĂ­vĂĄnja elĂŠrni. A cĂŠg jelezte, hogy a tervezett beruhĂĄzĂĄsok ĂŠrtĂŠke mintegy nĂŠgy-Ăśt milliĂĄrd korona lesz.

Az MND ezutĂĄn novemberben tĂśbbsĂŠgi – 76 szĂĄzalĂŠkos – rĂŠszesedĂŠst szerzett a Nyikolajevnyeft ĂŠs a VosztokInvesztNyeft energetikai cĂŠgekben, amelyek kőolajat ĂŠs fĂśldgĂĄzt keresnek az Uljanovi rĂŠgiĂłban. A cseh cĂŠg ezzel a tranzakciĂłval hĂĄrom kutatĂĄsi projektben valĂł rĂŠszvĂŠtelre is engedĂŠlyt szerzett. Ezen beruhĂĄzĂĄsok ĂŠrtĂŠke tĂśbb szĂĄz milliĂł korona, de pontosabb adatokat nem kĂśzĂśltek.

A Novomitysevszkaja projekten valĂł kutatĂłmunka mĂĄr karĂĄcsony előtt megkezdődĂśtt, s a jĂśvő ĂŠvben Ăşjabb prĂłbafĂşrĂĄsokat tervezĂźnk vĂŠgezni a mĂĄsik kĂŠt engedĂŠlyezett projekten belĂźl is – tĂĄjĂŠkoztatta az ĂşjsĂĄgĂ­rĂłkat Frantisek KomĂĄrek, az MND vezĂŠrigazgatĂłja.

A HospodĂĄrskĂŠ noviny cĂ­mű vezető cseh gazdasĂĄgi lap szerint a KomĂĄrek tulajdonĂĄban lĂŠvő csoport eddig mintegy 10-11 milliĂĄrd koronĂĄt kĂśltĂśtt kĂźlfĂśldĂśn kőolaj- ĂŠs fĂśldgĂĄz-kutatĂĄsokra. A csoportnak OroszorszĂĄgon ĂŠs UkrajnĂĄn kĂ­vĂźl PakisztĂĄnban, Jemenben, BajororszĂĄgban ĂŠs RomĂĄniĂĄban vannak ĂŠrdekeltsĂŠgei.