close
Földeket vesz a Vattenfall
Atom - Egyéb

Földeket vesz a Vattenfall

A svéd Vattenfall megkezdte a tárgyalásokat a helyi földtulajdonosokkal és bérlőkkel a Ringhals erőmű szomszédságában lévő földterületek megvásárlásáról. A megvásárolni kívánt területekre egy új atomerőművi blokk építéséhez lenne szükség.

A Göteborgtól délre, az ország nyugati részén lévő Ringhals telephelyen jelenleg egy forralóvizes és három nyomottvizes blokk üzemel. A Vattenfall nyilatkozata szerint az érintett földterületet számos célra lehet használni: a jelenleg üzemelő reaktorok leszerelésekor, egy új blokk építésekor vagy akár a villamosenergia-termeléshez kapcsolódó egyéb célokra. A svéd energiapolitika szerint új blokk építése egy jelenlegi nukleáris telephelyen lehetséges, egy üzemelő blokk pótlására – írta a NucNet.

A Vattenfall két üzemelő atomerőmű, a Ringhals és a Forsmark tulajdonosa. A földtulajdonosokkal kezdett párbeszéd része a vállalat által a nukleáris kapacitás pótlásához kapcsolódóan folytatott vizsgálatnak. Nyolc éven belül nem várható döntés a kérdésben, ráadásul a Vattenfall a közelmúltban jelentette be, hogy a jelenlegi blokkok üzemidejét szeretné 60 évre meghosszabbítani. A vállalat közlése szerint a mostani vizsgálat célja annak biztosítása, hogy mindkét telephelyen lehetséges új blokkok építése.

Mats Ladeborn, a Vattenfall nukleáris fejlesztésért felelős vezetője hangsúlyozta, a vállalat célja, hogy a helyi lakosok teljes körű tájékoztatást kapjanak a folyamatról. A párbeszéd alapján a vállalat korrekt piaci áron megvásárolja a földeket a tulajdonosoktól, és azokat ők bérlőként továbbra is használhatják.

A Vattenfall 2012 közepén kérelmet nyújtott be a sugárvédelmi hatósághoz két üzemelő blokk újakkal való pótlásával kapcsolatban. A svéd távvezeték-hálózatot üzemeltető Svenska Kraftnät 2012 októberében nyilvánosságra hozott hosszú távú fejlesztése terve szerint a Ringhals telephely lenne a legalkalmasabb új atomerőmű építésére az országban.