close
Felpörgött a bontási piac az USA-ban
Áram - Egyéb

Felpörgött a bontási piac az USA-ban

Vannak, akiknek jó üzlet a szénbázisú energiatermelés mélyrepülése. Mark Loizeaux édesapja 40 évvel ez előtt alapította azt a bontási vállalkozást, amelynek megbízásai ma 70 százalékban leállított erőművek felszámolására vonatkoznak. Ma már évi tízmillió piacról van szó, és az atomerőművek tervezett leállítása újabb lökést adhat.

Ez példátlan – idézi a Bloomberg a cégvezetőt. A hírügynökségi jelentésben emlékeztetnek, hogy a földgáz árának csökkenése, a palagáztermeléssel összefüggésben. Az elmúlt két évben 430 amerikai erőművet állítottak le, közülük 160 széntüzelésű egység volt, és 2018-ig további legalább két tucatnyit terveznek “nyugdíjazni”, a szövetségi energiaügynökség adatai szerint. A Bloomberg megjegyzi, mindaddíg, amíg a Trump adminisztráció nem nyújt segítséget ezeknek a szénerőműveknek, zárva maradnak.

Az Egyesült Államok széntermelése 1986 óta a legalacsonyabb szinten van, ami azt jelenti, egyre több cégnek ad munkát a gépek és berendezések elbonátsa és elszállítása. Ezeket a munkákat jobbára kisebb vállalkozások végzik. Mark Loizeaux-ékéhez hasonló családi vállalkozások, bontási cégek. A piac az évi néhány ezer dolláros szintről, tízmilliós méretűvé nőtte ki magát. A leállítás előtt álló nukleáris reaktorok pedig további jelentős lökést adhatnak majd ennek a piacnak, várhatóan 2019-től.