close
Mérsékelt termelőiár-emelkedés az USA-ban
Friss

Mérsékelt termelőiár-emelkedés az USA-ban

Mérsékelt, de a vártnál erősebb ütemben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban februárban; a trend az inflációs nyomások stabil növekedését mutatja.

Az amerikai munkaügyi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint januárban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 0,1 százalékos növekedésre számítottak a januári 0,6 százalékos emelkedés után.
Éves összevetésben 2,2 százalékkal – 2013 júniusa óta a legnagyobb mértékben – ugrottak meg a termelői árak. Elemzők 2,0 százalékos emelkedést vártak a januári 1,6 százalékos növekedés után.
A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,3 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,5 százalékkal emelkedett februárban az előző havi 0,4 százalékos, illetve 1,2 százalékos növekedés után.
Januárban az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A februári adatot szerdán közli a munkaügyi minisztérium. Elemzők arra számítanak, hogy a 12 hónapra visszatekintő infláció 2,7 százalékra emelkedik.
Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) figyeli, hogy a jelek az infláció erősödésére utalnak-e. A Federal Reserve inflációs célszáma 2 százalék. Ha az árak túl gyorsan emelkednek, az azt jelzi, hogy a pénz túl könnyen áramlik be a gazdaságba, ez esetben a Fed valószínűleg emeli a kamatokat, hogy fékezze a hitelezést.
2015 decembere óta a Fed kétszer emelt kamatot, mindkétszer 0,25 bázisponttal emelte az irányadó sáv széleit. Elemzők arra számítanak, hogy a Fed monetáris döntéshozó testülete március 14-15-i ülésén újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett dönt.