close
Exportvámmal terhelné Moszkva a gázexportot
Egyéb - Gáz

Exportvámmal terhelné Moszkva a gázexportot

OroszorszĂĄgban  fĂśldgĂĄz exportvĂĄm bevezetĂŠsĂŠt ĂŠs a bĂĄnyĂĄszati adĂł emelĂŠsĂŠt javasolja a pĂŠnzĂźgyminisztĂŠrium a Kommerszant cĂ­mű lap birtokĂĄba jutott levĂŠl szerint. A minisztĂŠrium ebből ĂŠvi 150 milliĂĄrd rubel bevĂŠtelre szĂĄmĂ­t, ĂŠs a fő vesztes Ukrajna lehet, amely szĂĄmĂĄra a gĂĄz ĂĄra ezzel mintegy 30 szĂĄzalĂŠkkal emelkedne meg.

Alekszej Kudrin ĂĄprilis 4-ĂŠn kelt levelĂŠben azt javasolja Vlagyimir Putyin kormĂĄnyfőnek, hogy a gĂĄzra rĂłtt terheket kĂśzelĂ­tsĂŠk a kőolajra ĂŠrvĂŠnyesekhez, ennek ĂŠrdekĂŠben 2012-től emeljĂŠk meg a hasznos ĂĄsvĂĄnyok bĂĄnyĂĄszata utĂĄn fizetendő adĂłt, ĂŠs vezessĂŠk be az exportvĂĄmot “az egyes orszĂĄgokba irĂĄnyulĂł exportra”.

JavaslatĂĄt Kudrin azzal indokolta, hogy a gĂĄz ĂĄra ĂŠs ezzel a Gazprom profitja folyamatosan nő. Kudrin szerint a gĂĄz ĂĄra 2005-2009 kĂśzĂśtt 62 szĂĄzalĂŠkkal nőtt, s ennek megfelelően a profit megkĂŠtszereződĂśtt 3000 milliĂĄrd rubelre. Ugyanakkor az adĂłteher 49-ről 37 szĂĄzalĂŠkra csĂśkkent, bĂĄr a hasznos ĂĄsvĂĄnyok bĂĄnyĂĄszata utĂĄn fizetendő adĂł 61 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett. A 2012-2014-es kĂśltsĂŠgvetĂŠs egyensĂşlya ĂŠrdekĂŠben a gĂĄzkitermelĂŠs ĂŠs export terheit kĂśzelĂ­teni kell a kőolajra kirĂłtt terhekhez – Ă­rta Kudrin.

A GazpromnĂĄl nevĂźk mellőzĂŠsĂŠt kĂŠrő forrĂĄsok annyit mondtak, hogy erről emberemlĂŠkezet Ăłta mindig szĂł van. A lap Ăşgy tudja, Kudrin elkĂŠpzelĂŠsĂŠt tĂĄmogatja a gazdasĂĄgfejlesztĂŠsi minisztĂŠrium, de egyik főhatĂłsĂĄg sem kĂ­vĂĄnt nyilatkozni a kĂŠrdĂŠsben.

A lap szerint a kőolaj-ĂĄgazat tavaly 1,9 ezer milliĂĄrd rubel bevĂŠtelt biztosĂ­tott a kĂśltsĂŠgvetĂŠsnek, mĂ­g a Gazprom mindĂśssze 157 milliĂĄrd rubelt fizetett be. A bĂĄnyĂĄszati adĂł pedig a kĂśltsĂŠgvetĂŠs mintegy 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt fedezi: ebből a gĂĄzipar tavaly mindĂśssze 85 milliĂĄrd rubelt adott. BefizetĂŠseinek nagy rĂŠsze az exportvĂĄmbĂłl kerĂźl ki.

Jelenleg vĂĄmmentesen FehĂŠroroszorszĂĄg kapja az orosz fĂśldgĂĄzt – mivel a hĂĄrmas vĂĄmuniĂł tagja -, az UkrajnĂĄba szĂĄllĂ­tott gĂĄzt egy tavaly ĂĄprilisban kĂśtĂśtt ĂŠs 2019-ig ĂŠrvĂŠnyes megĂĄllapodĂĄs alapjĂĄn nem terheli adĂł, ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄgra nem vonatkozik az exportvĂĄm a KĂŠk Áramlat vezetĂŠken ĂŠrkező gĂĄzĂŠrt.

SzakĂŠrtők szerint Kudrin elsősorban UkrajnĂĄt vette cĂŠlba elkĂŠpzelĂŠsĂŠvel: Kijevvel jelenleg nehĂŠzkes tĂĄrgyalĂĄsok folynak a gĂĄz ĂĄrĂĄrĂłl. Ukrajna szĂĄmĂĄra a jelenleg vĂĄmmentesen ĂŠs kedvezmĂŠnyes ĂĄron szĂĄllĂ­tott gĂĄz ĂĄra a javasolt terhek bevezetĂŠse esetĂŠn a nyugat-eurĂłpai ĂĄtlagos ĂĄrak fĂślĂŠ emelkedne, ami szakĂŠrtők szerint “halĂĄlos csapĂĄst” jelentene az orszĂĄg szĂĄmĂĄra.

Úgy tudni, az exportvĂĄm ĂşjbĂłli bevezetĂŠsĂŠt tĂĄmogatja Igor Szecsin, az energetikai ĂĄgazatot felĂźgyelő miniszterelnĂśk-helyettes is, de az adĂł emelĂŠsĂŠt nem kifogĂĄsolja.